Νέες απώλειες για τους Αμερικανούς
Associated Press |
Από χτεσινή βομβιστική επίθεση σε συνοικία της Βαγδάτης |
Εκλεισαν τα σύνορα με Συρία - Ιράν και διπλασιάστηκαν οι επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, που βρίσκεται και σε διαρκή εναέρια επιτήρηση, στο πλαίσιο του νέου «σχεδίου ασφαλείας». Την ίδια ώρα, και ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στην πρωτεύουσα έχει, ήδη, αυξηθεί, στο φως της δημοσιότητας ήρθε έκθεση εκτιμήσεων της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, λίγους μήνες πριν την εισβολή, η οποία έχει παταγωδώς διαψευστεί.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2002, προέβλεπε, ουσιαστικά, ότι 2-3 μήνες μετά την εισβολή η κατάσταση στο Ιράκ θα είχε «σταθεροποιηθεί», ότι τους επόμενους 18-24 μήνες θα είχε πλήρως αποκατασταθεί και ότι μέχρι τα τέλη του 2006, στη χώρα δε θα βρίσκονταν παρά μόνο 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες, που θα είχαν άψογη συνεργασία με τη «δημοκρατική φιλοαμερικανική νέα κυβέρνηση». Είναι σαφές ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις έχουν διαψευστεί. Χτες, στο Ραμάντι σκοτώθηκαν 11 Ιρακινοί (οι 4 αστυνομικοί) και 21 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα, ενώ τα τελευταία δύο 24ωρα σκοτώθηκαν και 6 Αμερικανοί στρατιώτες. Αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν και σε συνοικίες της Βαγδάτης με αδιευκρίνιστό αριθμό νεκρών και τραυματιών.
Τέλος, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε, χτες, και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα για την ανακούφιση των Ιρακινών προσφύγων, τόσο αποδεχόμενη μεγαλύτερο αριθμό στο έδαφός της όσο και υποστηρίζοντας οικονομικά και πρακτικά τις γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες υποδοχής. Με βάση τον ΟΗΕ, η Σουηδία είναι η χώρα που ουσιαστικά έχει δεχτεί περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες που έκαναν αίτηση ασύλου στην ΕΕ, και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση οι Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Βρετανία και Βέλγιο.