Κυβέρνηση - Βιομήχανοι - Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν στόχο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και το χτύπημα του συνόλου των ασφαλιστικών δικαιωμάτων
Η αύξηση των ορίων ηλικίας εργασίας, η κατάργηση της λεγόμενης «πρόωρης» συνταξιοδότησης και άλλων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η γενικευμένη εφαρμογή των ευέλικτων μορφών εργασίας, αποτελούν βασικές παραμέτρους της πολιτικής «ενεργού γήρανσης» που προωθείται από την ΕΕ για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου να ξεζουμίζει τους εργάτες, με ελάχιστο «κόστος», μέχρι το θάνατο.
Αυτήν την ανάγκη ικανοποιεί η «καινοτόμος προσέγγιση» της «σταδιακής απόσυρσης» (!) των εργαζομένων από την εργασία, αντί της πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε να παραμένουν ενεργοί αλλά χωρίς δικαιώματα μέχρι ...το θάνατο. Παρουσιάστηκε χτες στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος BASE της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς, η «ενεργός γήρανση» είναι απαραίτητη για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι εισηγητές, επιστήμονες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων - εργαλείων της ΕΕ, έδειξαν τον τρόπο, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, προτείνοντας άξονες όπως: Περιορισμό - κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και επιμήκυνση του εργασιακού χρόνου με λύσεις σταδιακής απόσυρσης. Εφαρμογή περισσότερο ευέλικτων μεθόδων οργάνωσης της εργασίας. Προώθηση μέτρων για την εφαρμογή της διά βίου εκπαίδευσης. Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις.
Οπως είπαν, η «σταδιακή απόσυρση» των εργαζομένων μπορεί να γίνεται με συνδυασμούς των ευέλικτων μορφών εργασίας που είναι π.χ. μερική απασχόληση, ευέλικτη εργασία, ελαστικό ωράριο, συμπιεσμένο ωράριο, μοίρασμα της εργασίας, προσωπικό λογαριασμό χρόνου, ετήσιο χρόνο απασχόλησης, διαλείμματα εργασίας, ατομικές μορφές απασχόλησης, κλπ. Ως θετικό παράδειγμα παροχής κινήτρων παρουσίασαν την περίπτωση της Αυστρίας, όπου οι επιχειρηματίες επιχορηγούνται για τη μερική απασχόληση ηλικιωμένων, απαλλάσσονται από τις ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση της παροχής κινήτρων για την παράταση του επαγγελματικού βίου κινείται και η κυβέρνηση. Οπως είπε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Απασχόλησης Κ. Τσουτσοπλίδης, το υπουργείο σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής «ενεργού γήρανσης» που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Περίοδο 2007 - 2013.
Εντός των ημερών αναμένεται να είναι έτοιμες και οι προτάσεις της επιτροπής η οποία έχει αναλάβει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η «αξιοποίηση» της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί και το ποσοστό των αποθεματικών, τα οποία θα πηγαίνουν στο χρηματιστήριο, αλλά και να μπορούν τα Ταμεία να τοποθετούν κεφάλαια και στη ζώνη του ευρώ, οι εισφορές των εργαζομένων θα γίνουν, για άλλη μια φορά, πηγή ενίσχυσης του τζόγου και άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, στη χτεσινή σύσκεψη με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης ζήτησε από τις διοικήσεις τους, να επισπεύσουν την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών που θα αξιοποιηθούν για την ένταξη Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης στο ΙΚΑ και ΕΤΕΑΜ, να προχωρήσει δηλαδή απρόσκοπτα η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ.