Σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη ανεβαίνουν τα δάνεια των νοικοκυριών που έχουν βγει στο «κόκκινο» - σε καθυστέρηση από τρεις μήνες και πάνω - τα οποία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν την τάση να αυξάνονται μαζί με τη μάζα του δανεισμού. Η συνολική αξία των δανείων σε καθυστέρηση για τα νοικοκυριά ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και για τις επιχειρήσεις τα 6 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 10 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει και με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και με τις πρόσθετες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στην αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων.
Ο Ν. Γκαργκάνας παρουσιάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία - 9μηνο 2005 - είπε πως τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια αποτελούν το 8% της κατηγορίας, τα στεγαστικά σε 3,5% και τα επιχειρηματικά σε 6,6%. Στο τέλος Δεκέμβρη 2005 η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών διογκώθηκε στο 44% του ΑΕΠ. Νίπτοντας τας χείρας του πρόσθεσε πως «ζούμε πέρα από τα μέσα μας», «συνιστώντας» στα νοικοκυριά να δανείζονται με «μέτρο» σε «επίγνωση των συνεπειών της υπερκατανάλωσης» και ανάλογα με τις «δυνατότητες του εισοδήματός τους». Ο ίδιος πάντως, όπως και οι τραπεζίτες, δε χάνουν ευκαιρία να πουν πως ο δανεισμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με την ευρωζώνη.
Οπως προκύπτει η μάζα των «κόκκινων δανείων» στα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώνονται σήμερα σήμερα περίπου σε 2 δισ. ευρώ, στα στεγαστικά ακόμη 2 δισ. ευρώ και στα επιχειρηματικά περίπου σε 6 δισ. ευρώ.
Η διόγκωση των «κόκκινων δανείων» αποτελεί και ζήτημα για τους μεγαλομετόχους των τραπεζών και για την «ορθότητα» των ισολογισμών που δημοσιεύουν. Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να διασφαλιστεί η ...«διαφάνεια» του τζόγου, η ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος με πράξη του διοικητή θα αναγκάσει τις τράπεζες να προχωρήσουν στη λογιστική διαγραφή ορισμένων από αυτά τα δάνεια τα οποία δε διασφαλίζονται από υποθήκες και άλλα μέτρα. Είναι φανερό πως για τους οφειλέτες δεν αλλάζει τίποτα, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τα απαιτούν.