Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΥΓΕΙΑ
«ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»
Στα όρια η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Να κλείσει μέχρι να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ζήτησε η ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία

Σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στα δημόσια νοσοκομεία οδηγούν οι μόνιμες εδώ και δεκαετίες ελλείψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Μετά το κλείσιμο 10 κρεβατιών στη μονάδα νεογνών και δύο χειρουργικών τραπεζιών στο «Αγλαΐα Κυριακού», η ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ζήτησε απ' τη Διοίκηση του νοσοκομείου την αναστολή των τεσσάρων κρεβατιών της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στην κατάσταση αυτή έφτασαν καθώς στη ΜΕΘ του «Ερυθρού» αντιστοιχεί πλέον μία νοσηλεύτρια σε τέσσερις ασθενείς, όταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρειάζονται έξι νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ, για να καλυφθούν οι τρεις 8ωρες βάρδιες καθημερινά. Στην Ελλάδα - σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) - όμως ο αριθμός νοσηλευτών μειώθηκε από 3 νοσηλευτές ανά κλίνη το 2004 σε 2,4 το 2006.

Στη ΜΕΘ του Ερυθρού η αναλογία - λόγω των μόνιμων ελλείψεων, των αδειών ασθενείας και τοκετού και μετατάξεων - έφτασε στο έσχατο όριο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο - με ημερομηνία 24.12.2006 - της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας προς το ΔΣ του νοσοκομείου και τονίζεται: «Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιβαρυνθεί με πολλές απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες και αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας». Κατόπιν αυτών, ζητάει να διακοπεί η λειτουργία των τεσσάρων κρεβατιών ΜΑΦ, έως ότου προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Αίτημα που δεν έκανε δεκτό το ΔΣ του Νοσοκομείου και έτσι η λειτουργία της ΜΑΦ συνεχίζεται υπό αυτούς τους όρους.

Χτες, το Σωματείο των εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη προσωπικού, καθώς συνολικά είναι κενές 40% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ