Τετάρτη 9 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Στόχος η... «εξουδετέρωση» του ΚΚΕ!

Βασικό συστατικό της επίθεσης της κυβέρνησης κατά των λαϊκών στρωμάτων το επόμενο διάστημα και της μεθόδου επιβολής των μέτρων της θα είναι ο αντικομμουνισμός

Πολύ... μεγαλεπήβολα φαίνεται να είναι τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη περίοδο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες σχετικά με το οργανόγραμμα του Τομέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ αυτών, δε, πρωταρχική σημασία αποδίδεται στο σχέδιο που βαφτίζεται... «εξουδετέρωση του ΚΚΕ»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια εργώδη προσπάθεια για να προετοιμάσουν τον κομματικό τους μηχανισμό ενόψει των κοινωνικών αναμετρήσεων που θα εκδηλωθούν από το Σεπτέμβρη, ως συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Με βάση τις εκτιμήσεις τους, το ΚΚΕ «θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τη λαϊκή αντίδραση στα εργασιακά, την υγεία και την παιδεία και θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό τον τομέα». Σε συνδυασμό με το γεγονός, όπως αναφέρουν, ότι η ΝΔ στηρίζει ουσιαστικά την κυβέρνηση και ότι το ΚΚΕ «είναι το μόνο κόμμα που με την πολιτική του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», γι' αυτό πρέπει «να το εξουδετερώσουμε»!

Οσον αφορά τώρα το τι σημαίνει «εξουδετέρωση», οι ίδιες πηγές περιορίζονται να αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μέσα από ημερίδες, συνδιασκέψεις, «διαλόγους» και κομματικές κινητοποιήσεις (;) να ανταπαντήσει στα επιχειρήματα του ΚΚΕ.

Το βέβαιο είναι ότι το κυβερνών κόμμα, επειδή ακριβώς γνωρίζει το μέγεθος των αντιδραστικών ανατροπών που σχεδιάζει, θέλει να λάβει τα μέτρα του κατά του λαϊκού κινήματος, επιδιδόμενο μεταξύ άλλων σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποσυσπείρωσης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική του. Για το λόγο αυτό, πέρα από την τακτική της... «πειθούς» και της πλύσης εγκεφάλου περί του δήθεν «αναγκαίου» των μέτρων που προωθεί, θα θελήσει να χτυπήσει τον πολιτικό φορέα που αντιτίθεται πραγματικά στην πολιτική του. Στο πλαίσιο αυτό θα ανασυρθούν μέθοδοι ανακάλυψης «κομμουνιστικού δακτύλου» πίσω από τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και η τακτική του μαστιγίου και του καρότου, που από τη μια μεριά θα κινείται στη γραμμή της δήλωσης του πρωθυπουργού πως «θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας με ή χωρίς συναίνεση» και από την άλλη θα διαφημίζει την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου».

Υπόγειες - προς το παρόν - αψιμαχίες

Πέραν πάντως της ενασχόλησης του ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ, υπόκωφα εξελίσσεται στο εσωτερικό του και μια διαμάχη μεταξύ «φιλοκομματικών» και μη. Συγκεκριμένα, στελέχη του κομματικού μηχανισμού επιτίθενται σε εκείνους τους πρωτοκλασάτους που εμφανίζονται να θεωρούν το κόμμα ΠΑΣΟΚ σαν βαρίδι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Λένε συγκεκριμένα πως αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που μετακίνησε 250.000 ετεροδημότες για να κερδηθούν οι εκλογές, οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα δε θα ήταν υπουργοί... Τέλος, βέβαιο θεωρείται για κάποιους πως η υπόγεια διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ δε θα περιοριστεί σε αυτές τις αψιμαχίες, καθώς θα εξελίσσεται και θα εντείνεται η τακτική της ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος, γεγονός που θα έχει αντανάκλαση και άμεση σχέση με εσωτερικές ανακατατάξεις και φιλοδοξίες εντός του κυβερνώντος κόμματος.


Ν.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ