Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Στη Σαλαμίνα για ουζάκι και χταποδάκι... .

«Οι ήσυχες κυματόβρεχτες ταβερνούλες στις βοτσαλωτές παραλίες προσκαλούν τον κολυμβητή να γευτεί το ψητό χταποδάκι και τα κάθε λογής όστρακα συνοδεία ούζου. Πολύβουοι, ειδικά το καλοκαίρι, οι παραθεριστικοί οικισμοί, με το σχεδόν αποκλειστικά ελληνικό τουρισμό, με τα παιδιά να παίζουν στους χωματόδρομους και τους μεγάλους να εκκλησιάζονται τα απογεύματα ή να συζητούν σε πηγαδάκια, δημιουργούν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, κράμα νησιού και χωριού» (Γλώσσα Α' Γυμνασίου, σελ. 40).

Μεταξύ... τυρού και αχλαδιού οι μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου λοιπόν θα μάθουν και τη νεοελληνική γλώσσα, μέσα από την παράθεση ενός κειμένου ταξιδιωτικού οδηγού για τις ομορφιές της Σαλαμίνας. Το σχετικό κεφάλαιο με τίτλο «ταξίδι στον κόσμο της φύσης» στόχο έχει να γνωρίσει τους μαθητές με τα διάφορα είδη κειμένων, αφηγηματικά, περιγραφικά, με επιχειρήματα και να μάθουν να κάνουν την περίληψη ενός κειμένου.

Το μάθημα της Γλώσσας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη και της προσωπικότητας του μαθητή. Γιατί η χρήση της γλώσσας είναι διπλή. Είναι εργαλείο επικοινωνίας είναι όμως και μέσο για την οργάνωση και έκφραση της σκέψης. Στο νέο σχολείο που φτιάχνουν, το σχολείο των «δεξιοτήτων», αυτό που καλλιεργείται είναι η επικοινωνιακή της χρήση. Η απουσία των λογοτεχνικών κειμένων και η αντικατάστασή τους από λεκτικούς κώδικες, που οδηγούν σε μία γνώση της ελληνικής γλώσσας με τον... τουριστικό τρόπο που διδάσκονται οι ξένες γλώσσες, δείχνει για μια ακόμα φορά την αντίληψη που έχουν για τη γνώση οι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο του σχολείου. Ενός σχολείου που θέλει να βάλει τη σκέψη των μαθητών σε καλούπια, να τους κάνει ικανούς να ανταποκρίνονται στα καθημερινά προβλήματα, με την καλλιέργεια της προσωπικότητάς τους να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Στη λογική αυτή, στα νέα βιβλία της γλώσσας συναντά σήμερα κανείς διάσπαρτα κείμενα που αφορούν διαφημίσεις, συνταγές, οδηγίες ηλεκτρικών συσκευών και άλλα τέτοια που τα κάνουν να θυμίζουν περισσότερο... περιοδικά ποικίλης ύλης παρά σχολικά βιβλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ