Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΙΝΕΑ
Πολλές δεκάδες οι δολοφονίες απεργών

Η αντιλαϊκή πολιτική που έχει εξαθλιώσει τους πολλούς έβγαλε τις λαϊκές δυνάμεις στο δρόμο

Associated Press

Η αντιλαϊκή πολιτική που έχει εξαθλιώσει τους πολλούς έβγαλε τις λαϊκές δυνάμεις στο δρόμο
ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Φουντώνει ο απολογισμός των θυμάτων της κρατικής βίας κατά την πρόσφατη πολυήμερη γενική απεργία στη Δυτικοαφρικανική Γουινέα. Ο αριθμός των νεκρώνσκαρφάλωσε σε τουλάχιστον 90 (από 59 που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του 72χρονου δικτάτορα Λανσάνε Κόντε) και ο αριθμός των τραυματιών σε τουλάχιστον 300 (από 150 που ήταν «επισήμως»).

Εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσαν χτες τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στη μαζική συγκέντρωση της 22ης Γενάρη έξω από το προεδρικό μέγαρο, όταν χιλιάδες διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από μέλη της προεδρικής φρουράς επειδή διεκδίκησαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς.

«Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά... Πιστεύουμε ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο Μαάντζου Σο, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γουινέας. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις της χώρας, θάφτηκαν σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση λίγες ώρες μετά το θάνατό τους, δίχως να καταγραφούν καν τα στοιχεία τους στα νεκροτομεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ