Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Αποκαλύψεις και επιβεβαιώσεις

Πρώτη βδομάδα του Αυγούστου αυτή που πέρασε και o υπουργός Υγείας φρόντισε να διευκρινίσει, με συνεντεύξεις του, την ουσία της κατεύθυνσης των εξαγγελιών του, μήπως και δε γίνουν κατανοητές. Ο δε υπουργός Εθνικής Οικονομίας φρόντισε, επίσης, να μας προετοιμάσει για την «υποδοχή» του νέου προϋπολογισμού λιτότητας. Αλλά και ιδιωτικοποίηση με «προίκα» στον τυχερό εξαγγέλθηκε, αφού πρόκειται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με παραγγελίες από το ελληνικό κράτος πάνω από 1 τρισ. δραχμές.

Το χαρακτηριστικό αυτής της βδομάδας ήταν οι αποκαλύψεις και οι επιβεβαιώσεις. Αποκαλύψεις με νέα στοιχεία περί πλούτου και φτώχειας στην «ισχυρή εντός ΟΝΕ Ελλάδα», αλλά και διεύρυνση του χάσματος ανάμεσά τους, αποκαλύψεις για την απλόχερη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών από την κυβέρνηση. Αλλά και επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι η πολιτική του μονόδρομου, για την εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης πορεία της Ελλάδας των πλουτοκρατών, κάνει τη ζωή των φτωχών ανθρώπων του μόχθου επίγεια κόλαση. Και, μαζί μ' αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί στο μέτωπο της Παιδείας, μετά τη γενική κατακραυγή, λόγω των στοιχείων, που δείχνουν ότι η διαβόητη μεταρρύθμισή της εκτόπισε βίαια από τη μόρφωση τα παιδιά του λαού. Τα πρόσφατα μέτρα του υπουργού πασχίζουν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια».

Αλλά ας αφήσουμε να μιλήσουν τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», γι' αυτά τα θέματα:

Τρίτη 1/8/2000

Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πολύμορφη ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΡΙΣ. στο μεγάλο κεφάλαιο

Ενα σοβαρότατο μοχλό πολύμορφης και σημαντικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα αποτελεί, στην πραγματικότητα, το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), για την περίοδο 2000-2006, το οποίο εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Παρά τα όσα είπε ο υπουργός, περί ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, πορείας σύγκλισης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, κλπ., κλπ., τα 17,5 τρισ. δραχμές του Γ` ΚΠΣ (13,6 τρισ. δημόσιας δαπάνης και περίπου 4 τρισ. ιδιωτικής συμμετοχής) θα αξιοποιηθούν, πρώτα και κύρια - σύμφωνα με τις δηλώσεις του - για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση των συγχωνεύσεων και τη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών μονάδων, την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα (δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και πιο γρήγορο ξεκλήρισμα φτωχών και μικρών αγροτών), την ενθάρρυνση δημιουργίας και ενίσχυση υπαρχόντων επιχειρήσεων της «νέας οικονομίας» και την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού, όπως και των εργασιακών σχέσεων, στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστική απόδειξη του φιλομονοπωλιακού προσανατολισμού των υπουργικών ανακοινώσεων είναι το γεγονός πως ακόμη κι αν πάρει κανείς ως δεδομένο τον ισχυρισμό του υπουργού για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, μια απλή διαίρεση φανερώνει πως η καθεμία θα κοστίσει το αστρονομικό ποσό των 57 εκατ. δραχμών.

Τετάρτη 2/6/2000

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Νέος ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΚΕΡΔΩΝ για την ολιγαρχία

Σε νέα ύψη - ρεκόρ διαμορφώθηκαν το 1999 τα επίσημα, καθαρά κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ), που λειτουργούν στην Ελλάδα, χάρη στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου της ICAP, 4.561 βιομηχανικές επιχειρήσεις σημείωσαν αύξηση των κερδών τους το 1999 κατά 48,7%, σε σύγκριση με το 1998. Ποσοστό, το οποίο είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, αλλά και των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Γεγονός, που φανερώνει την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου σε μια χούφτα «έχοντες και κατέχοντες», ενώ η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της πόλης και του χωριού, παλεύει να τα φέρει βόλτα μέσα στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 4.561 επιχειρήσεις μοιράστηκαν μεταξύ τους, το 1999, καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 736,4 δισ. δραχμών, έναντι 495,2 δισ. το 1998. Μια τεράστια αύξηση, που οφείλεται στην κοινοτικής έμπνευσης φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη, αφ' ενός, και εξηγεί, αφ' ετέρου, γιατί οι βιομήχανοι στηρίζουν έμπρακτα τις πολιτικές αυτές, αλλά και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ειδικά.

Πέμπτη 3/8/2000

Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ «ΤΡΕΦΕΙ» ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Επίσημα ΦΤΩΧΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ μισθωτούς

Ανάμεσα στους φτωχότερους - και ίσως οι φτωχότεροι - μισθωτοί της ΕΕ είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 17% των Ελλήνων μισθωτών θεωρούνται φτωχοί, αφού κερδίζουν λιγότερο του 60% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Ελλάδα. Στοιχείο, το οποίο φανερώνει τη σοβαρή έκταση της φτώχειας στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων πολιτικών σκληρής μονόπλευρης λιτότητας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και η εκτίμηση της «Γιούροστατ», πως σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της φτώχειας, είναι το μειωμένο ωράριο εργασίας, δηλαδή οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης. Οσο περισσότερο έχουν προχωρήσει αυτές οι μορφές σε μια χώρα, τόσο περισσότερο έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά της φτώχειας, εκτιμά η «Γιούροστατ».

Παρασκευή 4/8/2000

ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Κυβερνητικά ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για την Παιδεία

Οριακά και επουσιώδη «διορθωτικά μέτρα» της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Παιδείας, επιχειρώντας να διασκεδάσει και να αμβλύνει τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση από τις βαριές συνέπειες της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Κι ενώ η ίδια η ανακοίνωση των «βελτιώσεων» και, ιδιαίτερα, η προσωρινή και πάλι επαναφορά του θεσμού των μεταξεταστέων για τους μαθητές της Β` Λυκείου, συνιστά ουσιαστικά μια ομολογία του αντιεκπαιδευτικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, η κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίησή της.

«Οι προσωρινού χαρακτήρα ρυθμίσεις και τα από καιρό προπαγανδιζόμενα και αναμενόμενα μέτρα - "μερεμέτια", που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, δε μεταβάλλουν το ταξικό περιεχόμενο και το τελικό αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτικών επιλογών, όπως, άλλωστε, ομολογούν και επιφανή κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους στον Τύπο», κατάγγειλε το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι: «Η κυβέρνηση εκτοπίζει συνειδητά και προμελετημένα περισσότερους από τους μισούς μαθητές από το Λύκειο, για να τους εξωθήσει στην πρόωρη και ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν επεξεργαστεί ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org