Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ «ΤΡΕΦΕΙ» ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Επίσημα ΦΤΩΧΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ μισθωτούς

Ανάμεσα στους φτωχότερους - και ίσως οι φτωχότεροι - μισθωτοί της ΕΕ είναι οι Ελληνες εργαζόμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 17% των Ελλήνων μισθωτών θεωρούνται φτωχοί, αφού κερδίζουν λιγότερο του 60% του μέσου μηνιαίου μισθού στην Ελλάδα. Στοιχείο, το οποίο φανερώνει τη σοβαρή έκταση της φτώχειας στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα των μακρόχρονων πολιτικών σκληρής μονόπλευρης λιτότητας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχει και η εκτίμηση της «Γιούροστατ», πως σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της φτώχειας, είναι το μειωμένο ωράριο εργασίας, δηλαδή οι διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης. Οσο περισσότερο έχουν προχωρήσει αυτές οι μορφές σε μια χώρα, τόσο περισσότερο έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά της φτώχειας, εκτιμά η «Γιούροστατ».

Την ίδια στιγμή, η Ελληνίδα επίτροπος, Αννα Διαμαντοπούλου, αποκάλυπτε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σεπτέμβρη, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση και θα απευθύνει συστάσεις στα κράτη - μέλη, οι οποίες πρέπει μετά να εξειδικευτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αποκάλυψη, η οποία κάνει ακόμη περισσότερο φανερό, τον προσχηματικό και ψεύτικο χαρακτήρα του δήθεν «εφ' όλης της ύλης», «ειλικρινή», κλπ., κλπ., «κοινωνικού διαλόγου» - απάτη της κυβέρνησης και αφήνει παντελώς έκθετους τους συνομιλητές της. Δίνοντας, μάλιστα, η Αννα Διαμαντοπούλου μια πρόγευση του περιεχομένου των συστάσεων, εκτίμησε τις αντίστοιχες εξαγγελίες της κυβέρνησης, ως μετριοπαθείς.


ΣΕΛ.  3

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ