Κυριακή 21 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«MARFIN FINANCIAL GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»
Η τράπεζα που ήρθε από το πουθενά

Μόλις πριν από μια πενταετία ο Μ. Σάλλας «έχρισε» τραπεζίτη τον επικεφαλής της ΜΑΡΦΙΝ, που τώρα απειλεί να εξαγοράσει την Τράπεζα Πειραιώς

Ούτε στους εφιάλτες του δε θα μπορούσε να φανταστεί ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μ. Σάλλας, ότι εν έτει 2007, ο επικεφαλής του ομίλου της ΜΑΡΦΙΝ, Ανδρέας Βγενόπουλος, θα επιχειρούσε να βάλει στο χέρι την τράπεζά «του». Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Βγενόπουλος πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά ως οικονομικός παράγοντας μόλις το 1998. Κι όχι με τίποτα σπουδαία πράγματα. Με μια εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών. Κάτι λιγότερο και κάτι περισσότερο από χρηματιστηριακή εταιρεία, τη ΜΑΡΦΙΝ ΑΕΠΕΥ, που τότε φάνταζε σαν μια από τις δεκάδες που είχαν φυτρώσει στην πιάτσα σαν μανιτάρια, αλλά οι περισσότερες από αυτές έπαψαν να υπάρχουν, όταν ο διετής πυρετός για το χρηματιστηριακό τζόγο μετατράπηκε σε ...υποθερμία και πολλοί από τους «κατεργάρηδες» πήραν την άγουσα για τον πάγκο τους.

Η εξέλιξη της ΜΑΡΦΙΝ ήταν διαφορετική σε σχέση με τις άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες εκείνης της εποχής. Εχοντας αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων, που οι άνθρωποι της εταιρείας πάντα άφηναν να εννοηθεί ότι ανήκουν σε γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες του Πειραιά και όχι μόνο, η ΜΑΡΦΙΝ, μέσα από μία πολυδαίδαλη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών, κατάφερε όχι μόνο να επιπλεύσει, αλλά και να «πάρει κεφάλι». Με τη γνώση που έχουμε σήμερα για τα παιχνίδια που παίχτηκαν στην οδό Σοφοκλέους και τη δυνατότητα που - λόγω διαχείρισης μεγάλης αξίας κεφαλαίων - είχαν κάποιοι να ελέγχουν σχεδόν απόλυτα την πορεία και την εξέλιξη των τιμών, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τις «υπεραξίες» που αποσπούσαν από τις αγοραπωλησίες μετοχών, εταιρείες σαν τη ΜΑΡΦΙΝ, την ώρα που ο λαουτζίκος έκλαιγε τις αποταμιεύσεις του, οι οποίες γίνονταν φτερό στον άνεμο των κυβερνητικών παροτρύνσεων για ενίσχυση του «λαϊκού καπιταλισμού».

Βέβαια, την ίδια ακριβώς δουλιά έκανε και η ιδιωτικοποιημένη Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας -αξιοποιώντας άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια - αποφάσισε να μεγεθύνει την τράπεζα προχωρώντας επίσης σε αγοραπωλησίες τραπεζών, εταιρειών και επιχειρήσεων. Τις μέρες της φρενίτιδας του χρηματιστηριακού τζόγου, η Πειραιώς αποκτά το υποκατάστημα της γαλλικής CREDIT LYONNAIS που λειτουργούσε στην Ελλάδα, μετονομάζοντάς το σε «Πειραιώς PRIME BANK». Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της νέας πλέον Πειραιώς (έχει απορροφήσει τη Μακεδονίας - Θράκης, τη ΧΙΟΣ, τη ΣΙΓΜΑ χρηματιστηριακή, κλπ.), ο Μ. Σάλλας αποφασίζει και «μπαίνει» στην ανερχόμενη ΜΑΡΦΙΝ ΑΕΠΕΥ, αποκτώντας το 51% των μετοχών της, με στόχο τη διαχείριση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της Πειραιώς.

Μόνο που τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως διαφαίνονταν τη διετία 1998-'99, αφού ο τζίρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών έπεσε κατακόρυφα και οι θυγατρικές των διαφόρων τραπεζών που ασχολούνταν αποκλειστικά με τις συναλλαγές αυτές έμειναν ουσιαστικά χωρίς δουλιά.

Στα πλαίσια αυτά και μη έχοντας πλέον ανάγκη ούτε τη ΜΑΡΦΙΝ ΑΕΠΕΥ, ούτε την PRIME BANK, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, το 2002, «μεταβίβασε» τις αρμοδιότητες των δύο θυγατρικών της στην επίσης θυγατρική της «ΣΙΓΜΑ Χρηματιστηριακή» και στη μητρική τράπεζα, ενώ τις ίδιες τις μοσχοπούλησε στον ...Α. Βγενόπουλο, καθιστώντας τον στην ουσία τραπεζίτη!

Από εκεί και πέρα η ιστορία μπορεί να μην είναι γνωστή, αλλά είναι αυτή που οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις. Η Πειραιώς να είναι πράγματι μία από τις τρεις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες, συναγωνιζόμενη με την ΑΛΦΑ και τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ για την ανακατανομή της αγοράς, ενώ η ΜΑΡΦΙΝ ξεπροβάλλει ξαφνικά ως διεκδικητής της πρώτης θέσης, ποντάροντας τώρα να αποκτήσει αυτή την Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαδρομή της ΜΑΡΦΙΝ συνδέθηκε με σωρεία επιχειρήσεων που λειτούργησαν υπό τη σκέπη της. Ανάμεσά τους οι MARFIN ΑΕΠΕΥ, MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, MARFIN MAGNUM, MARFIN MOMENTUM, MARFIN CLUB, MARFIN COMM ΑΕ, MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD, MARFIN BANK ΑΤΕ, MARFIN CAPITAL, MARFIN GLOBAL ASSET MANAGEMENT ΕΠΕΥ, MARFIN CLASSIC, COMM GROUP AE, MARFIN CLASSIC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ και άλλες που δεν είναι απαραίτητο να υπήρχαν όλες ταυτόχρονα. Απλά η εταιρεία, χρησιμοποιώντας διάφορα τρικ που προσφέρονται για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, πότε δημιουργούσε και πότε καταργούσε επιχειρήσεις, μέχρι να δημιουργήσει την «MARFIN FINANCIAL GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ».

Με βάση στοιχεία της 15ης του Γενάρη, η MARFIN FINANCIAL GROUP στο ελληνικό χρηματιστήριο επίσημα ελέγχει:

  • Το 100% της Marfin Bank
  • Το 61% της Επενδυτικής Τραπέζης Ελλάδος
  • Το 30,86% της Εγνατίας Τράπεζας
  • Το 51% του θεραπευτηρίου «Υγεία»
  • Το 5% της «Ελληνικής Υφαντουργίας»
  • Το 26,61% του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Αθηνών
  • Το 28,99% της «INTERINVEST ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ»
  • Το 42% της «EUROLINE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ»
  • Πολλές άλλες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου

Η εταιρεία, στηριζόμενη προφανώς στη φερεγγυότητα που φέρονται να έχουν τα λόμπι των μεγαλομετόχων της, έχει επιλεγεί από όμιλο σαουδαραβικών κεφαλαίων να αποτελέσει το «όχημα» για την εδώ παρουσία τους και -γιατί όχι - για διείσδυση στις γειτονικές αγορές. Οι Σαουδάραβες της «Dubai Popular Group» κατέχουν το 33,4% της MARFIN FINANCIAL GROUP, ενώ ως μέτοχος εμφανίζεται και ο γνωστός χρηματοοικονομικός οίκος «Morgan Stanley» (10,1%), ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατέχει το 6,35% των μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ