Τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των εξετάσεων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα
Επιχειρώντας να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα όσον αφορά τα ήδη μετρήσιμα αποτελέσματα της αντιμεταρρύθμισης, για να συγκαλύψει έτσι τις πραγματικές επιδιώξεις και τους στόχους της, ο Π. Ευθυμίου επιδόθηκε σε ύμνους. Ισχυρίστηκε ότι από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει πως η πορεία εφαρμογής του νέου συστήματος παρουσιάζει βελτιώσεις σε όλους τους δείκτες» και ανέφερε, για να στηρίξει αυτό το «συμπέρασμα», ότι η αποτυχία στη Β΄ Λυκείου ήταν πέρυσι τον Ιούνη 30,3% και κατέληξε σε 16,2% μετά τις εξετάσεις του Σεπτέμβρη, ενώ φέτος η αποτυχία είναι 17,4%. Μόνο που ξέχασε να σημειώσει ο καλός υπουργός ότι φέτος στη Β΄ Λυκείου φοιτούσαν λιγότεροι μαθητές καθώς το «ξεσκαρτάρισμα» γι' αυτούς άρχισε από τη Α΄ Λυκείου και την «ελεύθερη» απόφασή τους να μη συνεχίσουν στο Λύκειο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας (καταγράφονται στον διπλανό πίνακα) προκύπτει ότι από τις 58 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις 22 το ποσοστό αποτυχίας ξεπέρασε το 20%. Στην κορυφή είναι η Κέρκυρα με 33,3% και ακολουθούν η Ευρυτανία με 31,8%, η Σάμος με 29,5%, η Καστοριά με 26,8% και τα Δωδεκάνησα με 26,6%.
Κάτω από το βάρος των συνολικών πλέον αντιδράσεων ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά σε δήθεν βελτιώσεις, που δεν είναι τίποτα άλλο από «πυροσβεστικός» ελιγμός, με στόχο να διατηρηθεί ανέγγιχτος ο βασικός πυρήνας της, δηλαδή η ένταση των ταξικών φραγμών.
Τα υπόλοιπα «διορθωτικά μέτρα» (τα οποία ήταν γνωστά από τις διαρρεύσεις στον ημερήσιο Τύπο τις προηγούμενες μέρες), που επεξεργάστηκαν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Εκπαιδευτικών Ερευνών είναι: Ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, η οποία θα είναι γνωστή από την έναρξη του σχολικού έτους. Μείωση του αριθμού των εξετάσεων στη διάρκεια της χρονιάς. Επεξεργασία του προγράμματος σπουδών και της επανιεράρχησης των μαθημάτων. Περιορισμός των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, που σύμφωνα με όλες τις εισηγήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10, τόσο στη Β΄ όσο και στη Γ΄ Λυκείου. Βελτίωση των τεχνικών πλευρών των εξετάσεων. Επέκταση του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης διδασκαλίας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα σε περιοχές γεωγραφικά απομακρυσμένες ή περιοχές υποβαθμισμένες.