Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΧΑΒΙΕ ΣΟΤΟΜΑΓΙΟΡ
«Η τελική νίκη»

Η δικαίωση για τον Σοτομαγιόρ ήρθε, έστω και καθυστερημένα...
Η δικαίωση για τον Σοτομαγιόρ ήρθε, έστω και καθυστερημένα...
Δώρο, χαρακτήρισαν οι περισσότεροι άνθρωποι του στίβου αλλά και η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης τη χτεσινή απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, να μειώσει την ποινή αποκλεισμού του Κουβανού αθλητή Χαβιέ Σοτομαγιόρ, με αποτέλεσμα να μπορέσει να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Ηταν όμως πραγματικά δώρο η μερική άρση της ποινής ή αποτέλεσε χρέος της ΙΑΑF;

Στις 31 του Ιούλη του 1999, ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ κατηγορήθηκε για χρήση κοκαΐνης. Μια κατηγορία που ο ίδιος αλλά και η Ομοσπονδία Στίβου της χώρας του, ποτέ δεν αποδέχτηκαν. Μάλιστα, ο 32χρονος άλτης ούτε στιγμή δε σταμάτησε να φωνάζει πώς είναι αθώος, ακόμα και μετά τον περασμένο Ιούνη όταν δηλαδή έμαθε ότι του επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού του από την ενεργό δράση, μέχρι τον Ιούλη του 2001.

Χτες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάνθηκε να απελευθερώσει τον Σοτομαγιόρ από τα αγωνιστικά «δεσμά» του, με την αιτιολογία ότι ο Κουβανός αθλητής αθωώθηκε λόγω «ειδικών περιστάσεων». Οι περιστάσεις αυτές - όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΙΑΑF Τζόρτζιο Ρενιέρι - είναι ότι: «Ο Κουβανός πρωταθλητής του ύψους έχει περάσει από 300 αντιντόπινγκ κοντρόλ στην καριέρα του και σε όλα είχε βγει αρνητικός».

Ωστόσο, το ταξίδι στο Σίδνεϊ, γίνεται πραγματικότητα για τον σπουδαίο άλτη, έστω κι αν ο ίδιος δε νιώθει ικανοποιημένος. Εστω κι αν ξέρει ότι το ταξίδι στο Σίδνεϊ είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία γι' αυτόν να αποδείξει για άλλη μια φορά - ίσως και τελευταία - την αξία του. Ο λόγος που ο Σοτομαγιόρ χαμογέλασε αλλά δε... γέλασε από ικανοποίηση με το άκουσμα της απόφασης, είναι ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του, που όπως ο ίδιος τονίζει, σπιλώθηκε άδικα: «Ποτέ δεν έκανα χρήση απαγορευμένων ουσιών και δε θα πάψω να το υποστηρίζω. Θέλω να καθαρίσω το όνομά μου, να αποκαταστήσω ολοκληρωτικά τη φήμη μου».

Αναρωτιόμαστε, όμως πλέον. Μήπως η τιμωρία δεν αφορούσε μόνο στο πρόσωπο του Σοτομαγιόρ; Μήπως ο ίδιος στα... μάτια ενός «περίεργου» συστήματος φάνταζε ως «προϊόν» διαφήμισης της κουβανικής κουλτούρας και εξέλιξης και - κατά την άποψη του ίδιου συστήματος - επιβαλλόταν το... εμπάργκο;


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ