ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Ορκίστηκαν χτες τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εννέα στο σύνολό τους, μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο τον Ούγο Τσάβες έχει ως κυρίαρχη ατζέντα «την προώθηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Αν και η ορκωμοσία ήδη έγινε, επισήμως αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους την Τετάρτη, οπότε και ορκίζεται ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες για τη δεύτερη θητεία - μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος - μέχρι το 2013.
Οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης άρχισαν να ανακοινώνονται από την περασμένη Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του αντιπροέδρου Βινσέντε Ράνχελ από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, Χόρχε Ροντρίγκες και του υπουργού Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Τζέσε Τσακόν από τον Πέδρο Καρένιο. Ο κατάλογος της ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου συμπληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής - ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα - είναι όλοι μέλη του Εθνικού Κοινοβουλίου και πρόκειται για τον γιατρό Ερικ Ροντρίγκες, που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, τον καθηγητή και πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Κούβα, Αντάν Τσάβες που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, τον μηχανολόγο Εκτορ Ναβάρο που αναλαμβάνει το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, τον 28χρονο Νταβίντ Βελάσκες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Βενεζουέλας που αναλαμβάνει το υπουργείο Συμμετοχής και Κοινωνικής Ανάπτυξης και τους Χοσέ Ραμόν Ριμπέρο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ούγο Καμπέσας στο υπουργείο Οικονομικών και Γιουμπιρί Ορτέγκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ του ΚΚΒ και βουλευτής, ήταν ο εισηγητής όπου ανακοίνωσε στο Εθνικό Κοινοβούλιο το νέο προεδρείο, όπου η Σίλια Φλόρες είναι πρόεδρος και πρώτη αντιπρόεδρος η Ντεζιρέ Σάντος Αμαράλ, μέλος του ΚΚΒ και δεύτερος αντιπρόεδρος ο Ρομπέρτο Ερνάντες.