Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις»

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα

Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο απ' τη χτεσινή συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας
Για «μια ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις» συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το υπουργείο Υγείας δεκάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, απαιτώντας «πολιτική αντιναρκωτική και όχι υποκατάστατα και καταστολή», διαβεβαιώνοντας ότι «το Σχέδιο Δράσης θα μείνει στα χαρτιά, λέμε Οχι στα ναρκωτικά», γιατί «είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη σε ό,τι μας πεθαίνει».

Αφορμή για τη χτεσινή συγκέντρωση είναι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην αντιναρκωτική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ μέσω του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ). Αίτημα της Επιτροπής είναι η δημιουργία κεντρικού σχεδιασμού για την Πρόληψη, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη, η επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης με μακροχρόνιο ορίζοντα, αλλά και η συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων στην υπόθεση των ναρκωτικών.

«Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται σαν νόσος και έτσι ιατρικοποιείται η θεραπεία, ψυχιατρικοποιείται η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης, πριμοδοτείται η ευρεία χορήγηση υποκαταστάτων χωρίς όρους, θεσμοθετείται η συνταγογράφηση υποκαταστάτων από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, υποβαθμίζεται η πρόληψη και αποκλείονται κοινωνικοί φορείς», επισημαίνει η Επιτροπή για το ΕΣΔ.

Χτες, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της συμμετοχής του κοινωνικού κινήματος στην υπόθεση των ναρκωτικών, παρέπεμψαν την Επιτροπή στον πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Κώστα Μπάλλα και στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Ως απάντηση, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής αρκέστηκε στην επίδοση του ψηφίσματος με τις βασικές θέσεις της σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θα κλιμακώσει τη δράση της, ενώ προγραμματίζει για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη ημερίδα με θέμα την αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας και το ρόλο της Πρωτογενούς Πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ