Κρατικές επιχορηγήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα μοιραστούν 2.260 επιχειρήσεις - 620.000 ευρώ η καθεμία - με βάση τα «κίνητρα» του νόμου για τις ιδιωτικές επενδύσεις
Λεφτά με τη σέσουλα προς τους επιχειρηματίες δίνει ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος της ΝΔ, κάτι που διαφημίζει δεόντως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, την ώρα που ο ίδιος και σύσσωμη η κυβέρνηση αρνείται την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων με πρόσχημα την ...«αντοχή της οικονομίας»! Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία για το ύψος των ιδιωτικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν από την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου 3299/04 - συζητήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή - τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο διάστημα από το 2004 που ψηφίστηκε ο νόμος από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και τις 8 του Δεκέμβρη 2006 εγκρίθηκαν 2.260 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ύψος επένδυσης 3.364,7 εκατ. ευρώ και ύψος κρατικής επιχορήγησης 1.399 εκατ. ευρώ, ή το 41,6% της συνολικής επένδυσης. Δηλαδή, σε κάθε 100 χρηματικές μονάδες που προβλέπονται για νέες επενδύσεις, οι 58,4 θα καταβληθούν από τους ιδιώτες επιχειρηματίες και οι 41,6 από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων που εισπράττονται μέσω της φορολογίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από τις 2.260 εγκριθείσες επενδύσεις πρόκειται να δημιουργηθούν 10.187 νέες θέσεις εργασίας. Από μια απλή διαίρεση του ύψους της κρατικής επιχορήγησης (1.399 εκατ. ευρώ) προς τις θέσεις εργασίας, προκύπτει ότι το κράτος πριμοδοτεί τους ιδιώτες επιχειρηματίες για τη δημιουργία κάθε μιας θέσης εργασίας με 133.000 ευρώ! Το στοιχείο αυτό, εκτός των άλλων, καταδεικνύει ότι όσο πιο πολύ αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας, τόσο μειώνονται οι νέες θέσεις εργασίας, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πάγιες εγκαταστάσεις (νέες επενδύσεις), κάτι που αποτελεί νομοτελειακή εξέλιξη για τον καπιταλισμό. Το δε ύψος της κρατικής επιχορήγησης αποκαλύπτει επίσης το μηχανισμό μέσω του οποίου οι φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις στο κράτος επιστρέφουν κατά ένα μεγάλο μέρος τους και μέσω άλλης οδού στις επιχειρήσεις.
Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2007, η φορολογία των επιχειρήσεων ανήλθε στα 4.500 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος, μέσω του «αναπτυξιακού», επιστρέφει στις επιχειρήσεις 1.400 εκατ. ευρώ.