Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν είναι «εμπόρευμα» μνημεία και εργαζόμενοι

Eurokinissi

«Προειδοποιητική» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τη σημερινή, 24ωρη απεργία του, προειδοποιώντας για κλιμάκωσή της αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του: α) Αμεση απόσυρση της τροπολογίας, με την οποία τις προσλήψεις των έκτακτων ωρομισθίων για όλα τα έργα, σε όλη την επικράτεια, θα πραγματοποιεί η Κεντρική Υπηρεσία (δηλαδή οι Γενικές Διευθύνσεις) του ΥΠΠΟ και όχι οι περιφερειακές υπηρεσίες. β) Αμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία το διοικητικό έργο της Διεύθυνσης Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων «και κατ' επέκταση και των Εφορειών Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων», υπάγεται στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου, «που υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της Υπηρεσίας».

Η τροπολογία για τις προσλήψεις ωρομισθίων από τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ (βλέπε «Ρ» 9/12) κατατέθηκε στο νόμο για την «πολιτιστική χορηγία», «ώστε», όπως σημειώνει ο ΣΕΑ «να είναι κομματικά ελεγχόμενες». Σήμερα οι προσλήψεις γίνονται από τις Εφορείες, τα μουσεία και τις άλλες διευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το ΤΔΠΕΑΕ είναι ΝΠΙΔ, γεγονός που του δίνει «ευελιξία» στις προσλήψεις, στις αναθέσεις μελετών και στην ίδρυση τεχνικών γραφείων, «επί τόπου». Ουσιαστικά πρόκειται για φορέα - «μεσάζοντα» εργολαβιών, γεγονός που υποσκάπτει τη μέθοδο και τη λογική της αυτεπιστασίας, δηλαδή την εκτέλεση των πολύπλοκων αρχαιολογικών εργασιών κατευθείαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Γι' αυτό, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της τελευταίας κάθε άλλο παρά «ένα» νιώθουν ότι είναι με το ΤΔΠΕΑΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε χτεσινή του ανακοίνωση με άλλη αφορμή, ο ΣΕΑ υπεραμύνεται της αυτεπιστασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έτσι «τα διαθέσιμα χρήματα αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφόσον το κέρδος που διαφορετικά θα εισέπρατταν οι εργολάβοι μένει προς όφελος των έργων και των μνημείων».

«Η ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς είναι βέβαιο ότι προσφέρει σε όσους επιζητούν πολλές δυνατότητες κέρδους. Τα αρχαία μνημεία μας (...) ανήκουν σε όλους και κυρίως στους επερχόμενους. Η προστασία τους συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους και πρέπει να μένει έξω από τους όρους του οικονομικού ανταγωνισμού. Αγαθά εξαιρετικά πολύτιμα για να γίνουν αγοραία στηρίζουν με την παρουσία τους την αειφόρο ανάπτυξη, ωστόσο η διαχείρισή τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται με γνώμονα το υλικό συμφέρον και τον πλουτισμό ατόμων ή και ομάδων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ