Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες - διαρροές(;) στον ημερήσιο Τύπο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδιάζει να πάρει μέτρα, όπως: Την επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων για τη Β` Λυκείου μόνο για φέτος, τη συγχώνευση «συγγενικών» μαθημάτων, τη μείωση των υποχρεωτικών διαγωνισμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, την ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη, την επέκταση σε όλα τα σχολεία των μαθημάτων της πρόσθετης διδακτικής ύλης.
Ολες αυτές οι «διορθωτικές» ρυθμίσεις αποτελούν και μόνο ελιγμούς τακτικής και «πυροσβεστικές» κινήσεις, που στοχεύουν στο να κατευνάσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική του. Το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση και το φόβο αντιδράσεων, ιδιαίτερα κατά τη νέα σχολική χρονιά, επιχειρεί να δείξει ένα διαλλακτικό πρόσωπο, δήθεν κατανόησης και ευαισθησίας για τους μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο θέμα των μετεξεταστέων, που αφορά χιλιάδες μαθητές της Β` Λυκείου, το υπουργείο κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα να στενεύουν ακόμα και αυτά τα περιθώρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις το Σεπτέμβρη.
Τα μέτρα, βέβαια, δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πρόκειται για αλλαγές που δε ζήτησε το εκπαιδευτικό κίνημα και δε θίγουν την ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής και το σκοπό του λυκείου.
Οι επιλογές της κυβέρνησης είναι αδιαπραγμάτευτες. Σχολείο ταξικής διαλογής, αποστεωμένο από την ουσιαστική γνώση, εξεταστικό κέντρο συνδεδεμένο με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, από την άλλη, η μισο-κατάρτιση των ΤΕΕ, της πρόσκαιρης μαθητείας για τα «απόβλητα» του εκπαιδευτικού συστήματος, τα παιδιά της εργατικής τάξης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ, τα ποσοστά της αποτυχίας στη Β` Λυκείου είναι 18,3%, ενώ αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι η τεράστια μαθητική διαρροή, η εγκατάλειψη του λυκείου από 50.565 (δηλαδή του 42,6% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού) στα χρόνια πριν και μετά την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης». Η πραγματική διαρροή είναι προφανώς πολλαπλάσια, αν εξεταστεί η αποθάρρυνση μαθητών από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 113.048 μαθητές Γ` τάξης των Ημερήσιων Δημόσιων Γυμνασίων φέτος στην Α` Ημερήσιου Δημόσιου Λυκείου φοιτούσαν μόλις 81.197 (δηλαδή δε γράφτηκαν καθόλου 31.851 ή 28% το γυμνασιακού πληθυσμού).