Τρίτη 1 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
«Εχασε» τον Πρόεδρο, μόλις επιβίωσε της μομφής ο Μπάρακ

Οι πιθανές παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους του Ισραηλινού πρωθυπουργού οδήγησαν σε αποτυχία και τον υποψήφιό του, Σιμόν Πέρες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Απανωτά τα πλήγματα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, χθες, καθώς μετά την αποτυχία εκλογής του υποψηφίου του κόμματός του Σιμόν Πέρες στην Προεδρία της χώρας, ο κυβερνητικός του συνασπισμός επιβίωσε άλλης μιας πρότασης μομφής, μόνο επειδή η αντιπολίτευση δε συγκέντρωσε την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων.

Ο Μοσέ Κατσάβ, ένας ελάχιστα γνωστός βουλευτής του «Λικούντ», που χαρακτηρίζεται «μετριοπαθώς συντηρητικός» είναι, από χθες, ο νέος Ισραηλινός Πρόεδρος, μετά από μία επικράτηση - έκπληξη για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε βάρος του, πρώην πρωθυπουργού, πρωτεργάτη της «ειρηνευτικής διαδικασίας» με τους Παλαιστινίους και βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιμόν Πέρες. Στους δύο γύρους της ψηφοφορίας, ο Κατσάβ συγκέντρωσε 63 ψήφους έναντι 57 του Πέρες, ο οποίος ήταν εμφανώς συντετριμμένος, βλέποντας την 50χρονη πολιτική του καριέρα, όπως σχολίαζαν αναλυτές, να τελειώνει με τον χειρότερο τρόπο. Οπως δήλωναν βουλευτές της αντιπολίτευσης, η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο λειτούργησε, για πολλά μέλη της Κνεσέτ, ως ένας πολύ καλός τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειάς τους προς τον Εχούντ Μπάρακ και τις επιλογές του στην «ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Κατσάβ, μετά την ανάδειξή του, τόνισε ότι θα εργαστεί ιδιαιτέρως για την προώθηση της εθνικής ενότητας στο Ισραήλ. Εντούτοις, σχολιαστές εκτιμούσαν ότι η παρουσία του Κατσάβ στην προεδρία, αν και οι αρμοδιότητες του Προέδρου είναι περισσότερο τυπικές παρά ουσιαστικές, θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην «ειρηνευτική διαδικασία». Ο πρώην Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν είχε, επανειλημμένως, αξιοποιήσει εθιμοτυπικές συναντήσεις για να τονίσει τη σημασία των διαπραγματεύσεων με τους γείτονες άραβες, ενώ ο Σιμόν Πέρες δήλωνε διατεθειμένος να πράξει το ίδιο. Ο Κατσάβ, όμως, προερχόμενος από το «Λικούντ», τάσσεται υπέρ των περιορισμένων παραχωρήσεων προς τους Παλαιστίνιους.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ παρέμενε στην εξουσία, εξασφαλίζοντας ισοψηφία (50 - 50), κατά τη διάρκεια συζήτησης πρότασης μομφής για τις υποχωρήσεις που ο Μπάρακ φέρεται αποφασισμένος να κάνει προς τους Παλαιστινίους. Ανάμεσα στις 8 αποχές ήταν και αυτή του νυν υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση, αν μέσα στα επόμενα 24ωρα δε γίνουν σοβαρές προσπάθειες κυβερνητικής συνεργασίας με το «Λικούντ». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση αλλά και τα αποχωρήσαντα, από την κυβέρνησή του, κόμματα για μικροψυχία και μικροκομματική συμφεροντολογία, δε θα κληθεί να αντιμετωπίσει άλλη παρόμοια διαδικασία μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και θα επαναλειτουργήσει η Κνεσέτ μετά τη θερινή διακοπή των εργασιών της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ