Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Φαινόμενο προς ... επωφελή διαχείριση»

Κυβερνητικές ομολογίες για την εκμετάλλευσή τους

Κοινωνική ευαισθησία για την ομαλή ένταξη του μετανάστη στην Ελλάδα διεκδίκησε, για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, όταν παραμένουν και ενισχύονται οι νομοθετικές διατάξεις, που ευνοούν την εκμετάλλευσή του από την εργοδοσία, αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δυσκολεύουν τη νομιμοποίησή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του χαιρετισμού του υπουργού, χθες, στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μετανάστευση στην Ελλάδα: Εμπειρίες - Πολιτικές - Προοπτικές», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), ο Π. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «επωφελή διαχείριση» του μεταναστευτικού φαινομένου, υιοθετώντας το σχετικό ευρωπαϊκό όρο που σημαίνει την εκμετάλλευση του μετανάστη σε όφελος των λεγόμενων εθνικών οικονομικών. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και το βασικό κριτήριο - στη μεταναστευτική πολιτική που χαράσσει η ΕΕ και προσαρμόζουν στη νομοθεσία τους τα κράτη - μέλη - για την είσοδο των μεταναστών σε μία χώρα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Π. Παυλόπουλος είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διεθνής συνεργασία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και συμπλήρωσε πως αν χρειαστούν οποιεσδήποτε μεταβολές στην υπάρχουσα νομοθεσία, το υπουργείο δε θα διστάσει να προχωρήσει σε αυτές. Ο ίδιος ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, λες και αυτό είναι ζήτημα επιτροπών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, Αλ. Ζαβός, είπε πως «στόχος είναι να χαράξουμε μια πολιτική με προοπτική 15ετίας ή 20ετίας».

Υψηλή εκμετάλλευση

Στο μεταξύ και σύμφωνα με διαπιστώσεις που καταγράφονται σε μία σειρά ερευνών που παρουσιάστηκαν χθες, «οι μετανάστες έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες μιας τμηματοποιημένης, ευέλικτης και συχνά άτυπης αγοράς εργασίας, στην οποία καταλαμβάνουν τις επισφαλείς, υψηλής εκμετάλλευσης και χαμηλών αμοιβών, θέσεις εργασίας. Κλάδοι, όπως η οικογενειακή βιοτεχνία, οι κατασκευές, ο τουρισμός, το εμπόριο, οι κατ' οίκον υπηρεσίες και η γεωργία φαίνεται να απορροφούν το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του δυναμικού». Διαπιστώνεται, επίσης, ότι οι μετανάστες ασκούν εργασίες που αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό σε ανειδίκευτους ή με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης εργαζόμενους, ενώ συγκεντρώνονται σε χαμηλά αμειβόμενα επαγγέλματα.

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο έρευνας (σε δείγμα 273 ατόμων) αναφορικά με το προφίλ του μετανάστη, που καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών μεταναστών (62,9%) απασχολείται έξι μέρες τη βδομάδα. Το 21,3% απασχολείται 9 εργατοώρες τη μέρα και το 17,4% απασχολείται 10 ώρες. Δώδεκα ώρες τη μέρα απασχολείται το 4% των μεταναστών, 11 ώρες το 2,4%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 1,2% απασχολείται 16 εργατοώρες τη μέρα. Το 66,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ασφαλισμένο σε κάποιο Ταμείο της χώρας με τη συντριπτική πλειοψηφία (79,6%) να είναι εγγεγραμμένη στο ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ