Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εν' αναμονή επουσιωδών αλλαγών

Στις 10 Αυγούστου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το υπουργείο Παιδείας σε θέση να ανακοινώσει, αν και σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσει τελικά, για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης». Οι «παραχωρήσεις», που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κάνει το υπουργείο Παιδείας, συνίστανται στην επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων μόνο για φέτος και μόνο για τη Β` Λυκείου, αποκλείοντας την παγίωση του θεσμού, τη μείωση των εσωλυκειακών εξετάσεων και τη σύμπτυξη ή μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Επίσημα, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως περιμένει τις εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και επιτροπών που έχει συστήσει το ίδιο, ενώ, όπως δείχνουν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να αρνείται να λάβει υπόψη ως εισηγήσεις τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς χτες δήλωσε ότι ούτε καν συζητά την κατάργηση των εξετάσεων της Β` Λυκείου.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, που φέρεται αντίθετος στο θεσμό των ανεξεταστέων, ενώ δηλώνει ότι «το σχολείο έχει τη δυνατότητα να δώσει στον μαθητή όλες τις ευκαιρίες για να περάσει την τάξη. Αν δεν την περάσει, το να τον ταλαιπωρήσει τον Αύγουστο και τον ίδιο και τους γονείς τους και να τους επιβαρύνει οικονομικά για να πάει να δώσει το Σεπτέμβρη, που ασφαλώς δεν έχει προετοιμαστεί καλύτερα απ' ό,τι ήταν όλη την προηγούμενη χρονιά, νομίζω είναι δώρο - άδωρον». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, ευθυγραμμισμένος με τους πολιτικούς του προϊσταμένους, έκανε αναφορά σε «βελτιωτικές κινήσεις για να ανακουφιστούν οι μαθητές», ενώ επανέλαβε ότι το σύστημα αξιολογείται στην πράξη...

Πάντως, είναι προφανές ότι οι όποιες αλλαγές είναι επουσιώδεις και συνιστούν περισσότερο τακτικό ελιγμό του υπουργείου Παιδείας, μετά από την πίεση επικείμενων αγώνων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκάλεσαν τα «αποκαλυπτήρια» της μεταρρύθμισης με τον τεράστιο αριθμό απορριπτέων μαθητών.

Αυστηρά μέχρι τη Δευτέρα τα μηχανογραφικά

Τη Δευτέρα, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων των αποφοίτων Ενιαίων Λυκείων για εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο το αργότερο μέχρι τη λήξη του ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών τη Δευτέρα, γιατί, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δε γίνεται δεκτή εκπρόθεσμη υποβολή μηχανογραφικού για οποιοδήποτε λόγο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ