Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παλαιστινιακή μουσική παράδοση στην Αθήνα

Η Ριμ Κελάνι με τους μουσικούς που τη συνόδευσαν
Η Ριμ Κελάνι με τους μουσικούς που τη συνόδευσαν
Με μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση, η Παλαιστινιακή Παροικία στην Αθήνα ολοκλήρωσε την προσπάθειά της για τη συγκέντρωση χρημάτων που θα αποσταλούν για τις ανάγκες των παιδιών της πόλης Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα, που αιματοκυλίστηκε και σχεδόν ισοπεδώθηκε, πριν από μερικές ημέρες, από τον ισραηλινό στρατό. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Αθήνα, Σαμίρ Χνεφ, και ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Σαμίρ Αμπουγαζάλ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Ελλάδα, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

Η Ριμ Κελάνι, το συγκρότημα και η μουσική της ήταν, αναμφιβόλως, το επίκεντρο της βραδιάς. Γεννημένη στο Μάντσεστερ και μεγαλωμένη στο Κουβέιτ, η Παλαιστίνια μουσικός, με επιρροές από την παραδοσιακή μεγάλη μορφή της λιβανικής μουσικής Φεϊρούζ, αλλά και τη σύγχρονη τζαζ, επιτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και σημαντικό έργο: Μελοποιεί στίχους Παλαιστινίων ποιητών και διασκευάζει μέσα από ένα τζαζ πρίσμα, σεβόμενη τους ρυθμούς, αλλά και τους δρόμους της αραβικής μουσικής παράδοσης, τραγούδια που χάνονται στα βάθη της παλαιστινιακής ιστορίας.

Πολλά από αυτά τα έχει ηχογραφήσει με τη φωνή ηλικιωμένων γυναικών, στις αλλεπάλληλες επισκέψεις της σε καταυλισμούς προσφύγων, κυρίως στο Λίβανο. Μάλιστα, όπως η ίδια επισήμανε, αρκετά από αυτά δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα πια μετά τους διωγμούς, την προσφυγιά και όλες τις συνέπειες της ισραηλινής κατοχής, ούτε ως μουσική ούτε ως λόγος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ