Ο αγωγός δεν έχει αντικατασταθεί από τότε που τοποθετήθηκε πριν από 36 χρόνια, καταγγέλλουν εργαζόμενοι!
Στην παλαιότητα του αγωγού και στη μη σωστή λήψη μέτρων ασφάλειας, καταγγέλλουν εργαζόμενοι ότι οφείλεται η διαρροή μαζούτ στη θαλάσσια περιοχή του Αλιβερίου από τον αγωγό κατανάλωσης της μονάδας Νο 4 της ΔΕΗ, που, σύμφωνα με την Επιχείρηση, σημειώθηκε χτες στις 3 μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα 800 τετραγωνικών μέτρων. Η περιβαλλοντική καταστροφή αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την υπονόμευση της υποδομής της ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί και αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια ως απόλυτα ιδιωτική επιχείρηση.
Εργαζόμενοι του εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή επισήμαναν στον «Ρ» ότι ο αγωγός δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και περίπου 36 χρόνια, οπότε τοποθετήθηκε, όταν φτιάχτηκε το εργοστάσιο. Το ίδιο συμβαίνει με τους αγωγούς και των υπόλοιπων μονάδων, οι οποίοι σε αρκετά σημεία είναι διαβρωμένοι, κάτι που έχει επισημανθεί αρκετές φορές από τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ζητήσει την αντικατάσταση των αγωγών. Επιπρόσθετα, ένα χαντάκι ασφαλείας που φτιάχτηκε πριν από 6-7 χρόνια προκειμένου να συγκρατήσει το πετρέλαιο σε περίπτωση διαρροής, ώστε να μην οδηγηθεί στη θάλασσα, δε λειτούργησε επειδή, λόγω κακοτεχνίας, έχει στρωθεί με πέτρες και δεν προσφέρει στεγανότητα.
Από τη ΔΕΗ δε γίνεται αναφορά στην αιτία της διαρροής. Αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση του προσωπικού ήταν άμεση και η διαρροή σταμάτησε, ενώ απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού με τη συνδρομή και ιδιωτικής εταιρείας απορρόφησης του μαζούτ έλεγξαν την επέκταση της πετρελαιοκηλίδας και τη διέλυσαν, παραμένει ωστόσο μια ελαιοκηλίδα. Ειδικά φράγματα έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι του Καραβά και μπροστά από ιχθυοτροφεία.
Προανάκριση διενεργεί το Λιμενικό, ενώ στο εργοστάσιο πήγε ο γενικός διευθυντής παραγωγής, Α. Μιζάν, προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες της διαρροής.