Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα με άλλοθι το σεισμό

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ο πρόεδρος Ντεμιρέλ επικύρωσε χτες τον αμφιλεγόμενο νόμο που παρατείνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά μία δεκαετία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο πέρασε και με πρόσχημα το σεισμό που έπληξε την Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Ετσεβίτ ισχυρίζεται ότι για να μειωθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό χρειάζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην Τουρκία, καθώς χθες αναφέρθηκαν έξι μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Δυτική Τουρκία.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονται καθημερινά, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 17ης Αυγούστου στη Νικομήδεια, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 15.135 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 24.000. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι μετασεισμοί προκάλεσαν τραυματισμούς.

"Διάλογος" Οτσαλάν - Κιβρίκογλου

Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαρακτήρισε χτες "θετικές" τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Χουσεϊν Κιβρίκογλου, τις οποίες ερμήνευσε μάλιστα ως σημαντικά βήματα προς την αναγνώριση των κουρδικών πολιτιστικών δικαιωμάτων.

"Είναι θετικές και πολύτιμες δηλώσεις, τις οποίες θεωρούμε σημαντικές", αναφέρει ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του που τον επισκέφθηκαν στο νησί - φυλακή Ιμραλί.

"Η επιθυμία για πολιτιστική ελευθερία και εκδημοκρατισμό είναι ένα θετικό βήμα", προσθέτει ο Οτσαλάν.

"Είναι μια θετική συμβολή στην περίοδο ειρήνης και αδελφοσύνης, την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε... στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ελευθερίας και στον εκδημοκρατισμό", ανέφερε.

Ο ίδιος ζητάει στην ανακοίνωσή του να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα σχετικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις, την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ ανταρτών του ΡΚΚ και τουρκικών δυνάμεων στην επαρχία Βαν.

"Σε αυτή την ευαίσθητη φάση είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να μην επιτρέπουμε προκλήσεις. Αυτό το γεγονός πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς και να βρεθεί και να ανακοινωθεί ποιος ξεκίνησε την επίθεση", τονίζει ο ίδιος.

Το PKK χαιρέτισε επίσης τις δηλώσεις που έκανε χτες ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, Σαμί Σελτζούκ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για περισσότερη δημοκρατία στη χώρα και τροποποίηση του Συντάγματος, σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ