Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Ειδικό αφιέρωμα στην οικονομία

Ελπίζουμε ότι η ύλη του παρόντος τεύχους, που δουλεύτηκε στον απόηχο της επιβολής της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης" στη Γιουγκοσλαβία και των ευρωεκλογών, θα συμβάλει στην αποκάλυψη του αδιάρρηκτου δεσμού οικονομίας και πολιτικής. Προτείνουμε στους αναγνώστες και αναγνώστριες της ΚΟΜΕΠ να διαβάσουν τα άρθρα, ιδιαίτερα του αφιερώματος σε ζητήματα οικονομίας, συγκεντρώνοντας την προσοχή τους σε αυτή την πλευρά. Πιστεύουμε ότι μέσα από τα συγκεκριμένα στοιχεία των οικονομικών εξελίξεων και την ανάλυση των αστικών κρατικών πολιτικών - όχι μόνο στο στενά οικονομικό πεδίο, αλλά και στην παιδεία, την εξωτερική πολιτική κλπ. - επιβεβαιώνεται η θεμελιώδης θέση του ιστορικού υλισμού ότι η πολιτική αποτελεί συμπυκνωμένη έκφραση της οικονομίας, δηλαδή των ταξικών συμφερόντων που εδράζονται στις οικονομικές σχέσεις.

Εκκινώντας από την αντίπερα όχθη, η αστική προπαγάνδα προβάλλει στις μέρες μας ένα πλήθος ιδεολογημάτων, στα πλαίσια μιας πραγματικής εκστρατείας να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι ο δεσμός οικονομίας και πολιτικής έχει στις μέρες μας διαρραγεί εξαιτίας της "παγκοσμιοποίησης". Επομένως, ισχυρίζεται η αστική απολογητική, η πολιτική δεν μπορεί παρά να υποκύψει στο μοιραίο των αναδιαρθρώσεων και να αφαιρέσει κάθε εργασιακή και κοινωνική κατάκτηση των εργαζόμενων μαζών.

Πράγματι, η εξασφάλιση της συσσώρευσης του κεφαλαίου απαιτεί την υπερένταση της εκμετάλλευσης με μια εκτεταμένη, ισχυρότατη, πολυμέτωπη επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Και στο πεδίο των διεθνών σχέσεων ως αναπόδραστο στοιχείο προβάλλει ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων και της αστάθειας στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα, η ένταση των ανταγωνισμών ως την πολεμική παρόξυνση. Το σύνολο των εξελίξεων τούτων, όμως, δε σημαίνει καθόλου "επιβολή της οικονομίας στην πολιτική", έτσι γενικά, θολά και αταξικά όπως το παρουσιάζουν οι λογής - λογής αποχρώσεων απολογητές του κεφαλαίου. Εκφράζει απλούστατα το γεγονός ότι, στο βαθμό που βαθαίνει η κρίση, τα περιθώρια της αστικής πολιτικής για αξιόλογους κοινωνικούς ελιγμούς μειώνονται και στη φάση που διανύουμε πρακτικά έχουν εκμηδενιστεί. Σηματοδοτεί τα όρια της αστικής πολιτικής, τα οποία, σε τελευταία ανάλυση, καθορίζονται από τις ανάγκες της κεφαλαιακής συσσώρευσης.

Στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών δυνάμεων απαιτούν μια πολιτική που δε χωρά στα πλαίσια της δικτατορίας των μονοπωλίων. Μοναδικός δρόμος για τα λαϊκά στρώματα είναι ο δρόμος της όξυνσης της ταξικής πάλης, της σύγκρουσης, της ρήξης και της ανατροπής. Ο δρόμος της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για το σοσιαλισμό.

Στο αφιέρωμα σε ζητήματα οικονομίας γίνεται προσπάθεια προσέγγισης εξελίξεων και τάσεων της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, του χαρακτήρα και των αποτελεσμάτων των υφισταμένων μορφών διαχείρισης. Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια σε αδρές, γενικές γραμμές εκτίμηση των δυνατοτήτων για μια άλλη ανάπτυξη, προς όφελος των άμεσων παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, των εργαζομένων λαϊκών μαζών.

Στο άρθρο "Εξελίξεις και τάσεις στην ελληνική οικονομία" δίνεται μια εικόνα του συνόλου και της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Διαπιστώνεται η εξαιρετική αναιμικότητα της σχετικής της ανάκαμψης, που προετοιμάζει μια νέα φάση κρίσης. Τα στοιχεία που δείχνουν την πορεία της μεταβολής της τιμής της εργατικής δύναμης, συνεξεταζόμενα με την πορεία του ΑΕΠ και των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου, αποκαλύπτουν όχι μόνο γενικά τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και συγκεκριμένα τα ταξικά της αποτελέσματα σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Αποκαλύπτεται η σαθρότητα της αστικής λογικής: "Ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών μεγεθών = ανάπτυξη εθνικής οικονομίας = ανάπτυξη για όλους".

Στο άρθρο "Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία" δίνεται μια σφαιρική εικόνα της πορείας αυτού του τομέα στα πλαίσια της ΕΕ, των προοπτικών της στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", των μηχανισμών χειραγώγησης των αγροτικών μαζών και εκτίθενται οι θέσεις του ΚΚΕ.

Στο άρθρο "Για τη ναυτιλία" δίνονται πολύ διαφωτιστικά στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές ενός βιομηχανικού κλάδου, στον οποίο η ελληνική ολιγαρχία κατέχει ισχυρότατες θέσεις, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, ενώ αντίθετα οι Ελληνες ναυτεργάτες υποφέρουν και ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.

Στο άρθρο "Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και η ανάπτυξη στην Ελλάδα" τεκμηριώνεται με στοιχεία η άποψη πως η αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της χώρας μας προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας είναι πρόβλημα πολιτικό.

Στο άρθρο "Βαλκάνια και ελληνική ολιγαρχία" παρουσιάζονται ανάγλυφα οι προσδοκίες και τα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου από την "εξόρμησή" του στα υπόλοιπα κράτη της Βαλκανικής. Δίνονται έτσι σημαντικά στοιχεία για την ερμηνεία της αστικής πολιτικής για την περιοχή.

Στο άρθρο "Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων" εξετάζεται ο ταξικός χαρακτήρας της πολιτικής αυτής και αντικρούονται αστικά ιδεολογήματα, ενώ δίνονται στοιχεία για την πορεία και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους σε διεθνές επίπεδο και στην Ελλάδα.

Τέλος στο άρθρο "ΟΝΕ: Οπλο ενάντια στους εργαζόμενους" παρουσιάζεται ο ταξικός χαρακτήρας των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και στην Ελλάδα με εργαλείο την ΟΝΕ, γίνεται κριτική σε θέσεις των άλλων κομμάτων και μια συμπυκνωμένη αναφορά στην πρόταση του ΚΚΕ.

Στην ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική περιλαμβάνονται άρθρα που επιχειρούν να αναλύσουν τους όρους της σημαντικής εκλογικής ανόδου του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, θεωρώντας τα συμπεράσματα ως ένα εφόδιο στην πάλη του Κόμματος για το άμεσο πολιτικό καθήκον της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό.

Επισημαίνουμε στους αναγνώστες και αναγνώστριες της ΚΟΜΕΠ ότι στα Κομματικά Ντοκουμέντα περιλαμβάνεται η σημαντική Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ "Για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις εξελίξεις μετά την επιβολή της συμφωνίας της G-8" και η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ "Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 1999".

Τέλος, στο παρόν τεύχος ολοκληρώνεται με την περίοδο 1979-1991 η δημοσίευση του Χρονολογίου που άρχισε με την ευκαιρία των 80χρονων του ΚΚΕ.

Η σύνταξη της ΚΟΜΕΠ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ