Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Στις επάλξεις ενάντια στις βάσεις του θανάτου

Σε όλη την Πελοπόννησο στις 16 Σεπτέμβρη μέρα δράσης, με κινητοποιήσεις, πορείες, συναυλίες. Σε πανελλαδική μέρα δράσης στις 25 Σεπτέμβρη καλεί η ΕΕΔΥΕ

Ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή εδάφους της πατρίδας μας. Σηκώνει το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση, που δίνει "γην και ύδωρ" στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και προτίθεται άμεσα να προχωρήσει στην εν κρυπτώ ανανέωση της συμφωνίας παραμονής των στρατιωτικών τους βάσεων.

Παράλληλα, στα πλαίσια των δεσμεύσεων στους Αμερικανούς επικυρίαρχους και των όσων υπέγραψε στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση παραχώρησε και νέα εδάφη για τη λειτουργία των δύο νέων στρατηγείων του ΝΑΤΟ, στον Τύρναβο και στο Κουτσόχερο.

Το φιλειρηνικό κίνημα δίνει τη μάχη της ενημέρωσης αλλά και της ενεργοποίησης του λαού και τον καλεί να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της πάλης για διώξιμο των βάσεων και των στρατηγείων του θανάτου.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,μαζί με τις Επιτροπές της σε όλη τη χώρα, προετοιμάζει μεγάλες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, ορίζοντας την 25η Σεπτέμβρημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις βάσεις.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα στην Πελοπόννησο

Οι κινητοποιήσεις αυτές ξεκινούν από την Πελοπόννησο, όπου αιχμή της πάλης είναι το διώξιμο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου, που βρίσκεται στην περιοχή και όπου είναι αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νήσων (Πάτρας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λουτρακίου και Αιγίου) και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" καλούν το λαό του Μοριά και των νησιών, με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, να ορθώσει ένα παλλαϊκό κίνημα αντίστασης ενάντια στη νέα συμφωνία. Σε ανακοίνωση - πρόσκλησή τους οι Επιτροπές υπογραμμίζουν: "Δε δεχόμαστε μια Ελλάδα υπόδουλη στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες. Ο λαός μας αρνείται το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή για τη χώρα μας". Και συνεχίζουν: "Να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, το οποίο θα συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς που δρουν στην κατεύθυνση αντίστασης και ανατροπής της "νέας τάξης". Για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να φύγουν οι βάσεις και τα στρατηγεία του, να μπει φραγμός στην αμερικανοποίηση του Αιγαίου και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από τις δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ".

Το αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει:

  • Πρόσκληση σε όλους τους μαζικούς φορείς σε δράση, κινητοποίηση και συντονισμό, δημιουργία επιτροπών αγώνα στους δήμους και τους νομούς.
  • Εκκληση στους διανοούμενους, στους καλλιτέχνες της περιοχής να στηρίξουν την πάλη του λαού.
  • Πρόσκληση σε δασκάλους, καθηγητές, μαθητές να μην ανεχτούν τη δαμόκλεια σπάθη των πυρηνικών της βάσης του Αραξου.
  • Καμπάνια συλλογής υπογραφών και ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς και τα χωριά, για να μην υπογράψει η κυβέρνηση τη νέα συμφωνία.
  • Μέρα ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ στις 16 Σεπτέμβρη, σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών, με συγκεντρώσεις, πορείες, συναυλίες.
  • Διοργάνωση κινητοποιήσεων στις 25 Σεπτέμβρη,μέρα που έχει καθοριστεί από την ΕΕΔΥΕ ως μέρα δράσης ενάντια στις βάσεις.Στην Πάτρα η συγκέντρωση θα γίνει στις 25 Σεπτέμβρη και στην Καλαμάτα στις 26 Σεπτέμβρη.
  • ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΞΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ.
Ο λαός δεν υπογράφει και δε συναινεί

Στο κείμενο υπογραφών, που διακινείται στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς, από τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου,τονίζεται:

"Η ελληνική κυβέρνηση, πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού, διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς την ανανέωση της συμφωνίας για την παραμονή των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, καθώς και των πυρηνικών όπλων, τα οποία είναι εγκαταστημένα στη βάση του Αραξου.

Βάσεις, των οποίων ο καθοριστικός ρόλος στην υλοποίηση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων αποκαλύφθηκε στο βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσα από τη δημιουργία των νέων ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Θεσσαλία, τη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης ταχείας επέμβασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τη χρησιμοποίηση του ελληνικού στρατού στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και τη θέλησή της να υπογράψει την ανανέωση της παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, μετατρέπει τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, σε ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής μας.

Ο ελληνικός λαός δεν υπογράφει, δε συναινεί".

Και το κείμενο καταλήγει: "Να απαιτήσουμε τώρα και με την υπογραφή μας:- Να μην υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα συμφωνία παραμονής των βάσεων.

- Να κλείσει η βάση του Αραξου.

- Να φύγουν τώρα οι βάσεις και τα πυρηνικά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ