ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-
"Στον αέρα" ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή η τελετή υπογραφής της "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, που γίνεται προσπάθεια να τεθεί, τελικά, σε εφαρμογή ένα χρόνο μετά την επίτευξή της. Μέχρι χτες αργά το απόγευμα, και ενώ είχαν ήδη περάσει αρκετές ώρες από την αρχικά προγραμματισμένη ώρα έναρξης της τελετής, Παλαιστίνιοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν διαρκείς συνομιλίες στην Αίγυπτο, ενώ οι Ισραηλινοί δεν είχαν αποφασίσει αν θα μεταβούν ή όχι στην Αλεξάνδρεια.
Αγνωστο παρέμενε, μέχρι χτες το βράδυ, αν τελικά θα καταλήξουν σε υπογραφή συμφωνίας οι μαραθώνιες συνομιλίες Παλαιστινίων και Ισραηλινών, για την, έστω και καθυστερημένη, εφαρμογή του Ουάι Πλαντέισον. Σε μείζον πρόβλημα αναδείχτηκε, όπως άλλωστε είχε διαφανεί, το ζήτημα της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή επιμένει στην απελευθέρωση και κρατουμένων που έχουν αναμειχθεί σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών, ενώ το Ισραήλ αποδέχεται την απελευθέρωση μόνο των κρατουμένων απλού ποινικού δικαίου, που είναι σαφώς λιγότεροι από τον αριθμό που ορίζεται από τη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον.
Ο Γιάσερ Αραφάτ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ και τον σύμβουλο του Ναμπίλ Αμπού Ρεντέινα, μετέβη στην Αλεξάνδρεια, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ οι ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μπροστά στο αδιέξοδο του ζητήματος των κρατουμένων, ο Παλαιστίνιος ηγέτης κάλεσε την παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα να μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου άρχισαν, χτες, το μεσημέρι νέες συνομιλίες με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ντένις Ρος, στις οποίες αργότερα συμμετείχε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. Στο αιγυπτιακό θέρετρο έφτασε και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον, φερόταν να έχει αλλεπάλληλες επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ, προκειμένου να λάβουν μέρος και οι Ισραηλινοί στο νέο γύρο συνομιλιών.
Παρά τις δυσκολίες και τις αντιπαραθέσεις, η Μαντλίν Ολμπράιτ, από την πλευρά της, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη κατά την άφιξή της στην Αίγυπτο. "Εχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την ειρηνευτική διαδικασία, που είναι υψίστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ", δήλωσε ξεκάθαρα η Ολμπράιτ, συμπληρώνοντας ότι, αν και δεν ήταν στα σχέδιά της, θα παρέμβει στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Η Αμερικανίδα υπουργός επανέλαβε την εκτίμηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι μπορεί να είναι και θέμα χρόνου η επίτευξη συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Βροχή ρουκετών "Κατιούσα" εξαπέλυσε τα ξημερώματα κατά του Βόρειου Ισραήλ η εξτρεμιστική φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολλάχ" σε αντίποινα για τους δύο νεκρούς Λιβανέζους πολίτες που άφησε πίσω της η επιδρομή των ισραηλινών αεροσκαφών στην κοιλάδα Μπεκάα την Τετάρτη. Οι ρουκέτες έπεσαν πολύ κοντά στη βορειοϊσραηλινή πόλη Κίριατ Σμόνα, της οποίας οι κάτοικοι παρέμειναν στα καταφύγια όλη την ημέρα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, δεν υπάρχουν θύματα και δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Λίγη ώρα αργότερα, ο ισραηλινός στρατός κατοχής στο Ν. Λίβανο εξαπέλυσε νέα πυραυλική επιδρομή κατά πιθανών θέσεων της "Χεζμπολλάχ" στην περιοχή Κχιρμπέτ Σίλιμ, κοντά στην πόλη Τίμπνιν. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές.