Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ Ν. ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Δε χρειαζόμαστε άσφαιρα πυρά

- Η ηγεσία των Νομαρχών αποφάσισε, σήμερα, οι Νομαρχίες να προχωρήσουν σε ολιγόωρη στάση εργασίας. Πώς κρίνετε αυτήν την απόφαση;

- Αναμφισβήτητα, ανεπαρκή. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Περιφερειάρχης "λύνει και δένει", απόντος του Νομάρχη. Αποφασίζει για όλα τα έργα και τις χρηματοδοτήσεις σε κάθε νομό. Ελέγχει τις πράξεις των αιρετών. Οι Νομαρχίες δεν μπορούν ούτε καν να καταρτίσουν το δικό τους προϋπολογισμό, καθώς αυτός "ελέγχεται" από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και αν δεν εγκριθεί από την κεντρική διοίκηση, επιστρέφεται προς διόρθωση. Τέτοια Αυτοδιοίκηση!

Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα που δίνονται στις Νομαρχίες ως επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ελάχιστα. Με δυσκολία αρκούν για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Ωθείται έτσι ο θεσμός να επιβάλλει πρόσθετα τέλη στους πολίτες, για να βρει χρήματα και απλά να λειτουργήσει.

- Δηλαδή, θα καταντήσουν οι πολίτες να φορολογούνται απ' όλους: την κεντρική διοίκηση, τους δήμους και τις Νομαρχίες.

- Φυσικά. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και από αυτήν την πενιχρή χρηματοδότηση, παρακρατούνται κάποια δισεκατομμύρια δραχμές και δεν αποδίδονται στις Νομαρχίες. Επιπρόσθετα, μεταφέρονται στη ΝΑ αρμοδιότητες, χωρίς να μεταφέρονται και οι ανάλογοι πόροι. Το δε προσωπικό των Νομαρχιών είναι ελάχιστο. Πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών.

- Πολλά από όσα περιγράφετε, τα παραδέχονται και οι Νομάρχες.

- Αυτή, ίσως, να είναι και η ουσία του προβλήματος. Ολοι γνωρίζουν ότι οι αιρετοί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οτι ο θεσμός δεν αποδίδει, δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους των νομών. Οτι η κυβέρνηση στραγγαλίζει το θεσμό. Και οι αιρετοί που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, τι κάνουν; Συνεδριάζουν και ξανασυνεδριάζουν. Παίρνουν και ξαναπαίρνουν αποφάσεις. Μετά αναβάλλουν την εκτέλεσή τους. Στις 23 του Ιούλη έλεγαν ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη οι Νομαρχίες θα κλείσουν. Προχθές πήραν την απόφαση πίσω. Υποτίθεται ότι ανέστειλαν την εφαρμογή της και προσωρινά προχωρούν σε μια απλή στάση εργασίας.

Η ουσία είναι ότι δεν έχουν το σθένος να προχωρήσουν σε πραγματικές κινητοποιήσεις. Και για να τις ματαιώσουν βρίσκουν δικαιολογίες ότι θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες αν κλείσουν οι Νομαρχίες και θα στραφούν εναντίον του θεσμού. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται όταν δε βλέπουν έργο από τη Νομαρχία. Οταν ο θεσμός βυθίζεται σε ανυπαρξία και ανυποληψία. Οταν οι Νομάρχες αναλώνονται σε φωνασκίες και παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, εφόσον τελικά δεν εναντιώνονται στις αντιλαϊκές επιλογές της. Και μιλάμε για φωνασκίες εδώ και πέντε χρόνια. Από την προηγούμενη ακόμα θητεία με μεγαλοστομίες περί παραιτήσεων Νομαρχών και τελικά συνεχείς υπαναχωρήσεις.

- Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να γίνει;

- Εδώ και πολύ καιρό, οι αιρετοί, Νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή με τα λαϊκά στρώματα. Αυτό να γίνει έστω και τώρα. Να αναλύσουν στους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως θεσμός. Να εξηγήσουν τι συνεπάγονται αυτά για τους πολίτες. Να καταγγείλουν την υπεύθυνη: την κυβερνητική πολιτική. Και μαζί με το λαό, να την αντιπαλέψουν. Με τη στήριξη των δημοτών, των μαζικών φορέων, των συνδικάτων, να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Και όχι να περιορίζονται σε άσφαιρα πυρά, για την τιμή των όπλων και προς απόκρυψη των ευθυνών τους.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων σε Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά(2002-05-09 00:00:00.0)
Αύριο η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά(2002-05-08 00:00:00.0)
Προέκταση του κρατικού μηχανισμού η Αυτοδιοίκηση...(2001-07-19 00:00:00.0)
Θέλουν διπλάσιο μισθό!(1999-06-23 00:00:00.0)
Αποφάσεις ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα(1997-05-27 00:00:00.0)
Ζητούν αρμοδιότητες(1995-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ