Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το καινούριο δε χωράει στις μορφές του παλιού

Μπορεί η τέχνη να είναι ένα καινούριο περιεχόμενο ασφυκτικά κλεισμένο στη μορφή αυτής της κοινωνίας; Θυμίζει λίγο τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, μιας ενέργειας που για ειρηνικούς σκοπούς μπορεί να δώσει τεράστιες δυνατότητες στον άνθρωπο, μα που γίνεται τρομακτική απειλή όταν χρησιμοποιείται από αυτές τις παραγωγικές σχέσεις. Και βέβαια την υποκριτική στάση όλων αυτών που κατακρίνουν αυτή τη μορφή ενέργειας, αντί να κατακρίνουν αυτούς που τη χρησιμοποιούν για το όφελος των σχέσεων ιδιοκτησίας.

Το ότι σκοτώνονται τόσοι πολλοί σ' ένα αεροπορικό δυστύχημα δεν είναι απόδειξη κατά των αεροπλάνων, είναι όμως σίγουρα λόγος να αναζητήσουμε την ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας.

Ζούμε στην εποχή που η μορφή υπερφαλαγγίζει κάθε περιεχόμενο. Στην εποχή της δημοκρατίας στα χαρτιά, όλοι έχουν πρόσβαση στα καλλιτεχνικά δρώμενα, στη σκληρή όμως πραγματικότητα, δεν προσφέρει ούτε τη δημοκρατική παιδεία, μα ούτε και την οικονομική δυνατότητα στους... υπηκόους της να έρθουν σε επαφή με την τέχνη.

Ο χειρότερος φορμαλισμός είναι η αστική δημοκρατία. Ο χειρότερος φορμαλισμός είναι εκεί που νέες μορφές έκφρασης όπως το VIDEO, όπως η ανάμειξη προχωρημένων τεχνολογικών μέσων, οπτικών και ακουστικών, έφεραν μόνο τυπικά το καινούριο. Ομως ουσιαστικά δεν έφεραν τίποτα καινούριο. Το ουσιαστικά παλιό είναι οι σχέσεις ιδιοκτησίας. Το καινούριο είναι το διαφορετικό υλικό των αλυσίδων. Το ουσιαστικά καινούριο είναι η ανατροπή των σχέσεων ιδιοκτησίας. Καινούριο δεν είναι το MTV. Καινούριο είναι ο Μαγιακόφσκι. Το καινούριο δεν εκφράζεται με τις καινούριες μορφές εκμετάλλευσης. Το καινούριο εκφράζεται με την ανατροπή της εκμετάλλευσης. Το καινούριο δε χωράει στις μορφές του παλιού. Τις συντρίβει. Τα διαλυμένα υλικά του παλιού συνθέτονται μέσα στη δράση. Η τέχνη των προλετάριων θα πραγματωθεί όταν οι προλετάριοι αρνηθούν τον εαυτό τους.

Η καινούρια μορφή περιβάλλει το ίδιο βάρβαρο, αποσυντεθειμένο, ατομιστικό περιεχόμενο της σχέσης ιδιοκτησίας. Την ανελέητη εξουσία μιας ομάδας ιδιοκτητών πάνω στα εκατομμύρια αυτών που δεν έχουν τίποτα άλλο παρά την εργατική τους δύναμη.

Είναι ολοκαίνουριος μαρμάρινος τάφος, που μέσα του βρωμάει η σάρκα που σαπίζει. Η μορφή του επιτυχημένου, φιλάνθρωπου αφεντικού, κρύβει τον ίδιο εξουσιαστή, που είτε σαν ανοιχτός αιμοβόρος φασίστας είτε σαν "ρομαντικός, εύθραυστος ανθρωπιστής" θα προσπαθεί, είτε με ανοιχτή βία είτε με "γλυκά λόγια" να διατηρήσει τις σχέσεις ιδιοκτησίας. Με λίγα λόγια την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Μίλα όσο θες αγαπητέ μου καλλιτέχνη για τη διαφθορά, μίλα όσο θες για τα καμένα δάση και τ' οξυγόνο που χάνεται. Μόνο μην αγγίζεις το ιερό άδυτο της ιδιοκτησίας. Ποτέ μην πεις ότι ο πολιτικός εκφραστής των εκμεταλλευτών αυτό το κράτος μόνο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα μπορεί να έχει, ότι η έλλειψη οξυγόνου είναι σύμφυτη με την απελευθέρωση των βρωμερών αναθυμιάσεων αυτών των σχέσεων ιδιοκτησίας. Μην πεις ποτέ αγαπητέ καλλιτέχνη, ότι αυτοί η κοινωνία είναι η κοινωνία της μόλυνσης. Τιτίβισε δακρυσμένος για τα δάση που καίγονται.

Μην πεις ποτέ ότι οι σχέσεις ιδιοκτησίας που πρέπει να ζήσουν, είναι ανάγκη να μολύνουν τον κόσμο. Τότε η δημοκρατία στην έκφραση θολώνει αγαπητέ μου. Τη θέση της παίρνει είτε η απροκάλυπτη καταστολή είτε η συμφωνημένη σιωπή.

Οι διακηρύξεις για ελευθερία της έκφρασης είναι απλά μια πρόοδος της μορφής, όπου αυτός που φτιάχνει εκτρώματα είναι δημοφιλής, ενώ αυτός που τάσσεται στη μεριά της τέχνης άγνωστος.

Παλιά οι καλλιτέχνες φοβόντουσαν την αστυνομία. Σήμερα φοβούνται την ανωνυμία. Το ποιοτικό άλμα της Τέχνης είναι η ορμητική της συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Τέχνη έξω από τη μάζα είναι θρησκεία. Και θρησκεία είναι μια σταγόνα ανθρωπιάς στον ωκεανό του πόνου, είναι το όπιο του λαού.

Παύλος ΡΟΥΦΑΣ

Η μορφή του επιτυχημένου, φιλάνθρωπου αφεντικού, κρύβει τον ίδιο εξουσιαστή, που είτε σαν ανοιχτός αιμοβόρος φασίστας είτε σαν "ρομαντικός, εύθραυστος ανθρωπιστής" θα προσπαθεί, είτε με ανοιχτή βία, είτε με "γλυκά λόγια" να διατηρήσει τις σχέσεις ιδιοκτησίας. Με λίγα λόγια την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ