Να έχουν εμπιστοσύνη στη δική τους (!) κυβέρνηση, ζήτησε χτες από τους βιομηχάνους ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να εντείνει την "προεδρολογία" το επόμενο διάστημα
Η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την έμφαση που έδωσε ο Ι. Στράτος στη "δυσφορία του επιχειρηματικού κόσμου" - την οποία και εξέφρασε - σχετικά με τα υφέρποντα σενάρια για πρόωρες εκλογές, εντός του Φθινοπώρου και πριν από τη διαφαινόμενη εμπλοκή με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, οι βιομήχανοι τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν ο βασικός στόχος της ολιγαρχίας, δηλαδή η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ καθώς και η κατά γράμμα τήρηση του "προγράμματος σύγκλισης", να τεθούν σε δοκιμασία μέσα από σενάρια που δημιουργούν "αποσταθεροποίηση" και από ενδεχόμενες, επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Με άλλα λόγια, χτες οι βιομήχανοι έστειλαν τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως βασική τους επιδίωξη πρέπει να είναι η ευόδωση των γενικότερων στόχων της ολιγαρχίας και όχι τα κομματικά τους παιχνίδια.
Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης ενστερνίστηκε πλήρως τις παραπάνω υποδείξεις, που, σημειωτέον, έγιναν σε μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε σαν"παραδοσιακή" μεταξύ πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΕΒ, λόγω της επικείμενης εγκαινίασης της ΔΕΘ. Οπως λέγεται, ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον Ι. Στράτο πως στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν είναι ούτε οι πρόωρες εκλογές, ούτε η αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ συμφώνησε στην επισήμανση του προέδρου του ΣΕΒ ότι πρέπει να αποφευχθεί μια "παρατεταμένη προεκλογική περίοδος". Σύμφωνα, δε, με χτεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη συνάντηση"υπήρξε σύμπτωση απόψεων" και ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον ΣΕΒ ότι "η πολιτική της κυβέρνησης είναι αταλάντευτα προσανατολισμένη στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΟΝΕ. Μάλιστα - συνεχίζει η ανακοίνωση - ο πρωθυπουργός... επεσήμανε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η κυβέρνηση"!
Επίσης, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς και κομματικούς επιτελείς του, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα εντείνει την προεδρολογία. Θέλοντας να εμφανιστεί ως εγγυητής της "πολιτικής σταθερότητας" και της αταλάντευτης προώθησης της ακολουθούμενης πολιτικής - όπως συστήνουν οι βιομήχανοι - ο πρωθυπουργός θα "κλιμακώσει" τη χρησιμοποίηση του "χαρτιού Στεφανόπουλος". Ετσι, όπως λέγεται, θα καλέσει τη ΝΔ, αλλά και τους ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ να απαντήσουν σε ερωτήματα του τύπου "θέλετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμβολίζει την πολιτική ενότητα;" και "πιστεύετε τις διακηρύξεις σας όπως εκτέθηκαν στις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ότι το θέμα του Προέδρου πρέπει να απεμπλακεί από κομματικά παιχνίδια;"... Επίσης, ο Κ. Σημίτης σχεδιάζει ακόμα και να καλέσει σε προσωπικές συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς, μέσα στον Οκτώβρη ενδεχομένως, με αντικείμενο το θέμα της προεδρικής εκλογής, ώστε "να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους"...
Δεν είναι τυχαίο ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι "ο πρωθυπουργός τόνισε - προς τους βιομηχάνους - ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει την αντιπολίτευση στο πεδίο των υποσχέσεων, της ανευθυνολογίας και της εκλογολογίας".
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, η παραπομπή στο ΕΓ του θέματος αν θα γίνουν ή αν θα αναβληθούν, τελικά, οι εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων, δεν αποτελεί το μοναδικό "αγκάθι". Η απόφαση που λήφθηκε για τη σύσταση μιας ακόμα επιτροπής, με αντικείμενο την... καλύτερη επαφή μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος, φαίνεται, επίσης, να οξύνει τα πνεύματα. Και αυτό διότι πέραν των Λαλιώτη, Σκανδαλίδη, Ρέππα, Πασχαλίδη κ.ά., στην επιτροπή φέρεται να συμμετέχει και ο Θ. Τσουκάτος, το "θεσμικό ρόλο" του οποίου επιθυμεί να ανασυστήσει ο πρωθυπουργός. Κάτι, όμως, που δεν καθιστά... ευτυχείς τους άσπονδους φίλους του Θ. Τσουκάτου, οι οποίοι δίνοντας τη δική τους ερμηνεία για την επιτροπή, λένε ότι απλώς θα ασχοληθεί με κάποιες εσωκομματικές "εκκρεμότητες" σε περιφερειακό επίπεδο...
Για να επιστρέψουμε στη συνάντηση Σημίτη - Στράτου, σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο των βιομηχάνων να συγκρατήσουν τις τιμές, αφού η συγκράτηση του πληθωρισμού αντανακλάται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, καθώς και να εξασφαλίσουν κάποιες θέσεις απασχόλησης. Οι βιομήχανοι απάντησαν με νόημα ότι "θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια"... Οσον αφορά την απαίτηση του ΣΕΒ για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι "γίνονται πάρα πολύ σημαντικά βήματα". Παράλληλα, στη συνάντηση συζητήθηκε η προώθηση της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομικής, βιομηχανικής και ενεργειακής πολιτικής, καθώς και η κατανομή του Γ ΚΠΣ. Ο ίδιος αναφερόμενος στο μερίδιο που προσδοκούν οι βιομήχανοι από το φαγοπότι του Γ ΚΠΣ είπε ότι μπορεί να είναι και περισσότερο από ένα τρισ. δρχ.