Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσοχή στη θερμοπληξία!

ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων καλούν σε λήψη μέτρων κατά της θερμοπληξίας των εργαζομένων

Τον κώδωνα του κινδύνου για θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, εξαιτίας του καύσωνα που ενδέχεται να επικρατήσει αυτές τις μέρες, κρούουν η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και καλούν το υπουργείο Εργασίας, να πάρει τα απαραίτητα μέτρα και να ενημερώσει τους εργαζόμενους γι' αυτά. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, που οι συνθήκες εργασίας είναι αρκετά επίπονες ή που εργάζονται εκτεθειμένοι στο ήλιο, όπως για παράδειγμα οι οικοδόμοι. H Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας,με ανακοινώσεις τους ενημερώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από θερμοπληξία, που πρέπει να ληφθούν στους χώρους εργασίας, με βάση και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '89.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσαν και τα 8 σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος στην οποία επισημαίνουν ότι η έναρξη των εργασιών τις μέρες του καύσωνα θα γίνεται στις 7 το πρωί και η λήξη τους στη 1 το μεσημέρι, χωρίς ανάλογη μείωση του ημερομισθίου.Επιπρόσθετα, πρέπει να αποφεύγονται οι εργασίες σε κλειστούς χώρους: τάνκια, διπύθμενα κ.ά.

Απαραίτητα μέτρα - επισημαίνουν ΓΣΕΕ και ΕΚΑ - που πρέπει να ληφθούν είναι:

  • Τεχνικά μέτρα για τη βελτίωση των κτιρίων, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού παραγωγής για προστασία των χώρων εργασίας από τον καύσωνα, βελτίωση του αέρα των χώρων εργασίας και περιορισμόw της επιβάρυνσης από συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες.
  • Τεχνικά μέτρα για την προφύλαξη υπαίθριων εργασιών.
  • Οργανωτικά μέτρα (διαλείμματα, εναλλαγή εργαζομένων, μετάθεση ωραρίου ορισμένων εργασιών, ή συντόμευσή του κλπ.).
  • Δημιουργία προϋποθέσεων για ανακούφιση των εργαζομένων που παρά τη λήψη των προηγούμενων μέτρων επιβαρύνονται υπερβολικά (κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή δροσερού νερού κλπ.)
  • Προφύλαξη των εργαζομένων με ιδιαίτερη ευαισθησία στην έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και παροχή πρώτων βοηθειών.
  • Ενέργειες ενημέρωσης των εργαζομένων για το πρόβλημα της θερμικής καταπόνησης και μέτρα για το περιορισμό του και ατομική προφύλαξη".

Ειδικότερα υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου και δουλεύουν σε χώρους μη κλιματιζόμενους, με μεγάλη θερμοκρασία και βαριά εργασία, πρέπει "να απέχουν από την εργασία τους, όσο διαρκεί ο καύσωνας. Η ένταξη στην κατηγορία υψηλού κινδύνου γίνεται από το γιατρό εργασίας και όπου δεν υπάρχει με την προσκόμιση από τον εργαζόμενο ιατρικής βεβαίωσης. Στους παραπάνω χώρους εργασίας να γίνονται τακτικά διαλείμματα (ανά ώρα) σε χώρους κλιματιζόμενους. Τις μεσημεριανές ώρες θα πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες σε ανοιχτούς χώρους και εκτεθειμένους στον ήλιο".

Επίσης, συστήνουν στους εργαζόμενους να προσέξουν τη διατροφή τους, που θα πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να αλατίζεται επαρκώς, καθώς και να πίνουν συχνά νερό, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν αλκοολούχα και αεριούχα ποτά και καφέδες. Τέλος, τονίζουν πως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να υπάρχει για εργαζόμενους καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από γενικά νοσήματα που λαμβάνουν φάρμακα και για τις γυναίκες σε περίοδο κύησης.

Οικοδόμοι

Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που προσλαμβάνει η εργασία σε οικοδομές και τεχνικά έργα υπό συνθήκες καύσωνα, επισημαίνουν σε ανακοινώσεις τους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του '89, τονίζουν πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι: Τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες άνω των 36 βαθμών, να κάνουν συχνά διαλείμματα και συγκεκριμένα σε κάθε ώρα απασχόλησης αντιστοιχεί 75% εργασία και 25% ανάπαυση. Οταν η θερμοκρασία ανέβει στους 39 βαθμούς τότε διακόπτεται η εργασία και ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ολόκληρο το μεροκάματο.

Επίσης, σημειώνουν ότι στο χώρο δουλιάς θα πρέπει να φροντιστεί να υπάρχει δροσερό νερό και να εξασφαλιστεί σκιερός χώρος για την κάλυψη των εργαζομένων από τον ήλιο.

Καλούν το υπουργείο και τα ΚΕΠΕΚ να φροντίσουν να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας και καλούν τους οικοδόμους σε περίπτωση που εργοδότες δεν τηρούν τα μέτρα να απευθύνονται στα συνδικάτα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο πόδι» για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα και την εργοδοτική ασυδοσία(2023-07-14 00:00:00.0)
Σε θέσεις μάχης για την προστασία των εργαζομένων(2021-07-30 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα(2020-07-03 00:00:00.0)
Μέτρα για τον καύσωνα(2002-08-07 00:00:00.0)
Χωρίς διεκδίκηση δε γίνεται τίποτα(2002-08-07 00:00:00.0)
«Καίει» εργαζόμενους ο καύσωνας(2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ