Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδού η αποικία σας...

Πράγματι έχει... προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της εξάρτησης από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Τώρα πια το εξευτελιστικό "στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σου", που αναφωνούσαν οι ντόπιοι υποτελείς στον Βαν Φλιτ την εποχή του εμφυλίου πολέμου, έγινε "στρατηγέ μου ιδού η χώρα σου, ιδού η αποικία σου". Μπορεί να μην το λένε με λόγια, αν και μακριά από τη δημοσιότητα γίνεται και αυτό, το λένε όμως με τα έργα τους. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον Κ. Σημίτη, εν κρυπτώ προχώρησε στην αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου της Μόνιμης Αμερικανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε ο "Ρ" το κλιμάκιο των Αμερικανών αξιωματικών έχει εγκατασταθεί στο στρατόπεδο στο Γουδί, δίπλα στη Στρατιωτική Διοίκηση Αθηνών και εκεί ουσιαστικά, λειτουργεί ως "κράτος εν κράτει". Η κυβέρνηση έφτιαξε μια "λυκοφωλιά" στην καρδιά της Αθήνας. Μια βάση συγκέντρωσης πληροφοριών, εξόρμησης Αμερικανών πρακτόρων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και παρακολούθησης και ελέγχου της κατάστασης εντός της Ελλάδας.

Η Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή στην Ελλάδα συμβολίζει, αλλά και προάγει, τις αποικιοκρατικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η Αποστολή αυτή δεν είναι απλά ένα κατάλοιπο των παλαιών σχέσεων κατευθείαν υπαγωγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις εντολές του αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά αποτελεί έναν ενεργό, και σήμερα, κρίκο εξάρτησης. Οι αποστολές αυτού του είδους συναντώνται μόνο στις περιπτώσεις που επικρατούν σχέσεις υποτέλειας και είναι έξω από τα όρια των δραστηριοτήτων των διπλωματικών αποστολών των στρατιωτικών ακολούθων. Η συγκεκριμένη στρατιωτική αποστολή είναι και επίσημα ο σύνδεσμος των αμερικανικών με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Από εκεί εκπορεύονται όλα τα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας και ελέγχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τους Αμερικάνους. Ολοι οι Ελληνες αξιωματικοί, που μετεκπαιδεύονται στις ΗΠΑ από εκεί περνάνε. Ενδεικτικό, επίσης, των αποικιοκρατικών σχέσεων είναι ότι όλα τα λειτουργικά έξοδα και οι μισθοί των μελών της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής καλύπτονται με δαπάνες του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. Οπως ακριβώς οι άποικοι μισθοδοτούνταν από τους ιθαγενείς.

Η όλη μεθόδευση, που ακολουθείται γύρω από το θέμα από την κυβέρνηση, δείχνει καθαρά ότι η χώρα έχει παραδοθεί στους Αμερικανούς και έχει ενταχθεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Η στάση αυτή της κυβέρνησης συνδέεται άρρηκτα και με τις υπόλοιπες επιλογές της. Στο ίδιο πλέγμα σχέσεων εντάσσεται η στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, όπου με την υπογραφή της νομιμοποίησε τους βάρβαρους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, διέθεσε την Ελλάδα ως ορμητήριο για τις επεμβάσεις της νέας τάξης, αλλά και συμμετέχει με εκστρατευτικό σώμα στο στρατό κατοχής του Κοσσυφοπεδίου. Η ίδια λογική εκφράζεται και με τη συμμετοχή και υποστήριξη του ψευδεπίγραφου"Συμφώνου Σταθερότητας" που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια. Και όλα αυτά τα κάνει χωρίς να δώσει λογαριασμό στον ελληνικό λαό. Δεν μπήκαν στον κόπο ούτε καν να τον ενημερώσουν, ενώ τώρα που βγήκε στην επιφάνεια τηρούν ύποπτη σιωπή. Ομως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γουδί έχει προκαλέσει την αγανάκτηση ακόμα και Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι βλέπουν τους Αμερικανούς να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι. Εξάλλου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός έχει δείξει ποιες είναι οι διαθέσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς και αυτό πράγματι τους ανησυχεί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ