Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
22 εκατομμύρια οφείλει το ΥΠΠΟ

"Πόλεμος" επιστολών έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Πέρη Μιχαηλίδη,μετά την καταγγελία συμβάσεως του δεύτερου από τη θέση του διευθυντή με απόφαση του ΔΣ του θεάτρου. Θυμίζουμε ότι αποτέλεσμα της καταγγελίας της σύμβασης ήταν η ματαίωση της καλοκαιρινής παραγωγής με το έργο του Μπρεχτ "Μάνα κουράγιο",που επρόκειτο να σκηνοθετήσει ο Πέρης Μιχαηλίδης.

Σε επικοινωνία πάντως που είχαμε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ασφαλώς πιο σοβαρά από την παύση ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, που σύντομα μπορεί να αντικατασταθεί και αυτά είναι τα οικονομικά προβλήματα που προέρχονται για άλλη μια φορά από την παραβίαση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΔΗΠΕΘΕ και του ΥΠΠΟ για τη θεατρική περίοδο 1998-1999, από την πλευρά του ΥΠΠΟ. Το ΥΠΠΟ, λοιπόν, χρωστάει στο ΔΗΠΕΘΕ 22.000.000 δρχ. και είναι η τελευταία δόση που σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση το ΥΠΠΟ όφειλε να την καταβάλει τον Απρίλη.Αν και ποτέ σχεδόν δεν τηρούνται οι ημερομηνίες υποχρέωσης καταβολής, ωστόσο η καθυστέρηση είναι υπερβολικά μεγάλη, καθώς έχουμε φτάσει στα μέσα Αυγούστου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ με 55 εκατομμύρια δρχ. και με ίσο ποσό από το δήμο. Ο δήμος υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις του, όχι όμως και το υπουργείο, το οποίο σχεδόν πάντα αποδεικνύει την ασυνέπειά του. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας τη θεατρική περίοδο '98-'99 ανέβασε τρεις μεγάλες παραγωγές ("Μανωλάκης ο βομβιστής" του Σακελλάριου, "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αρμπούζοφ και "Φτωχοί και Αγιοι" του Παπαδιαμάντη) και με αυξημένα τα λειτουργικά έξοδα και δεδομένου ότι είναι μείον 22 εκατομμύρια, λογικό είναι να μην έχει χρήματα για μια ακόμη μεγάλη παραγωγή όπως είναι η "Μάνα κουράγιο".

Σε απάντηση, λοιπόν, επιστολής του Πέρη Μιχαηλίδη,που κατηγορούσε, για ανευθυνότητα και κακή οικονομική διαχείριση, τη διοίκηση του θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ κατήγγειλε τη σύμβαση έργου του Π. Μιχαηλίδη, όπως είχε υποχρέωση, λόγω της παντελώς αντισυμβατικής συμπεριφοράς του. Εισέπραττε περί τις 500.000 δρχ. μηνιαία για να έχει γνώση των οικονομικών του θεάτρου και των δυσκολιών που αυτό αντιμετώπιζε καθ' όλη την περίοδο της επιστασίας του. Πέραν αυτών αμειβόταν και για τις σκηνοθεσίες του, με ποσά που ως ελάχιστο όριο είχαν το 1.500.000 δρχ. Νούμερα ιδιαίτερα υψηλά για να παριστάνει κανείς τον υπεράνω. Καταγγείλαμε τη σύμβασή του γιατί: Ενήργησε σε βάρος των συμφερόντων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρασύροντάς το από την εμμονή του να σκηνοθετήσει τη "Μάνα κουράγιο", με τα ανάλογα οικονομικά του οφέλη, σε μια περιπέτεια με καλλιτέχνες που αγνοούσε στην πλειοψηφία τους η διοίκηση, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Ιουνίου γνώριζε ότι η παράσταση ήταν οικονομικά αδύνατη. Παρέβη ουσιώδεις όρους της συμβάσεώς του. Ασκησε με πλημμέλεια τα καθήκοντά του. Προχώρησε σε συμφωνία για συνεργασία με αθηναϊκό θέατρο, χωρίς άδεια του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ".

Σ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ