Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Παραιτήθηκε ο Κ. Μπιλντ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. -

Ο Καρλ Μπιλντ,μία "διάσημη πολιτική φιγούρα" στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αποχώρησε από την πολιτική ζωή της χώρας του, μετά την παραίτηση από την ηγεσία του "Κόμματος των Μετριοπαθών". Με την κίνηση αυτή προκαλεί σεισμούς καθώς αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό στη Σουηδία.

Ο "χαρισματικός ηγέτης" του κυρίαρχου κόμματος της Δεξιάς δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο κόμμα του ως προς την αναπλήρωσή του, αλλά κάνει χαρούμενους τους υπόλοιπους ηγέτες, καθώς η παραίτησή του δίνει την καλύτερη ευκαιρία στους "Χριστιανοδημοκράτες" και τον αρχηγό τους Αλαν Σβένσον να πιστεύει ότι θα λειτουργήσει τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Γέραν Πέρσον να μην μπορεί να κρύψει τη χαρά του, διότι πλέον έχει ελεύθερο πεδίο χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίπαλο.

Μάλλον αναπάντεχη θα μπορούσε ένα χαρακτηρίσει κανείς αυτή την απόφαση καθώς ο ίδιος χαίρει "μεγάλης εκτίμησης" τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, είναι μόλις 50 ετών, πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί. Εκτός αν δε συνταξιοδοτηθεί και χρησιμοποιηθεί σε άλλα πόστα εκτός των συνόρων της χώρας του... Πληροφορίες δεν υπάρχουν, ενώ ο ίδιος ανακοινώνοντας την παραίτησή του δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι παραιτείται επειδή θεωρεί ώριμο το χρόνο για μια αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος αλλά και για προσωπικούς λόγους. Φίλοι του λένε ότι ο Καρλ Μπιλντ πήρε την απόφαση προχθές το βράδυ, όταν συνειδητοποίησε ότι αν δεχόταν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος θα δεσμευόταν τουλάχιστον για μια ακόμη δεκαετία εφόσον οι σουηδικές εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια.

Ο Τύπος αλλά και πολλά στελέχη του κόμματός του τον πίεζαν συνεχώς το τελευταίο διάστημα να αποφασίσει τελικά αν θα διαθέσει το χρόνο του στη σουηδική πολιτική ή αν θα προτιμήσει καριέρα στο διεθνή χώρο, αφού παλαιότερα διατέλεσε απεσταλμένος της ΕΕ στη Βοσνία και σήμερα του Κόφι Αναν στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ