Kαταρχήν βλέπεις τους αμμόλοφους και πάνω τους, τους κέδρους και τα κρίνα της παραλίας, όπως λέγονται. Μετά "έρχεται" το ρόδινο χρώμα της άμμου, που στην πραγματικότητα είναι θρυμματισμένα ροζ κοχύλια, να σε μαγέψει. Κατόπιν, μπαίνεις στα ζεστά πρασινογάλαζα νερά, που νιώθεις να σε χαϊδεύουν απαλά. Ακολούθως, μαθαίνεις πως στο νησί έχουν καταγραφεί 200 είδη φυτών και 103 είδη πουλιών. Είδη που τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζονται ή και απειλούνται. Η τουριστική δραστηριότητα...
Το Ελαφονήσι, στη νοτιοδυτική άκρη της Κρήτης, 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του νησιού, αλλά κι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία που συναντά κανείς. Εχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός χώρος και τοπίο ειδικού φυσικού κάλλους. Περιλαμβάνει το νησί και την απέναντι ακτή, στην οποία πάει κανείς περπατώντας, καθώς συνδέονται μεταξύ τους με αβαθή αμμώδη θαλάσσια ζώνη.
* * *
Tα τελευταία χρόνια, η περιοχή της Ελαφονήσου αποτελεί αντικείμενο σχεδιασμών βαριάς τουριστικής... "αξιοποίησης", με προφανές στόχο το μεγαλύτερο κέρδος. Σε μελέτες, που αφορούν συνολικά τη νοτιοδυτική Κρήτη, η απέναντι από το νησί ακτή, αναφέρεται ως η μοναδική αξιόλογη παραλία που προσφέρεται για την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού (Υπάρχει και η παραλία του Σφηναρίου που θεωρείται, όμως, τοπικής σημασίας). Κάτι που αυξάνει το... ενδιαφέρον και κάνει ακόμα πιο... μεγαλεπήβολα τα σχέδια για την περιοχή.
Σ' αυτόν το "αγώνα" για το ποιος θα καρπωθεί την πίτα από την "αξιοποίηση" του χώρου, πρωτοστάτης είναι η εταιρεία "ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΕ", των γνωστών επιχειρηματιών Αρφανοχιώνηδων, που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή, έκτασης 750 στρεμμάτων. Ηδη από το 1994, η εταιρία επιχειρεί την οικοδόμηση ουσιαστικά του χώρου. Με τη... συμπαράσταση παραγόντων του νησιού και το... επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της καλύτερης διαχείρισης του χώρου, έχει βαλθεί να καταστρέψει το Ελαφονήσι και να το μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο που θα απολαμβάνουν μόνο οι εκλεκτοί των πολυτελών ξενοδοχείων που θέλει να εγκαταστήσει.
* * *
Tην ίδια στιγμή, μελέτες που έχουν εκπονηθεί, προβλέπουν επίσης την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με μεσοπρόθεσμη συνέπεια τον αποκλεισμό των κατοίκων από την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.
Στην περιοχή βρέθηκε ο "Ρ". Σήμερα, παρουσιάζουμε τα σχέδια και τις τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον, αν αυτά υλοποιηθούν, όπως αποτυπώνονται:
- Σε αίτηση της "ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΑΕ" με θέμα την "Εγκριση πρότασης οριοθέτησης".
- Στο Διαχειριστικό Πρόγραμμα που εκπόνησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και
- Στην Ειδική Χωροταξική Μελέτη Νοτίου Τμήματος Δυτικών Ακτών νομού Χανίων.