Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για τα πρώτα ευρήματα ελέγχων, που έγιναν σε 39 κατηγορίες ελληνικών ειδών διατροφής, σε εργαστήρια του εξωτερικού. Ανεμπόδιστα θα εισάγονται τα βελγικά είδη διατροφής, που περιέχουν διοξίνες πάνω από το "επιτρεπτό όριο", στην Ελλάδα!
"Ασφαλή" είναι - σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - τα ελληνικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αυγά, νωπό κρέας και τα τυποποιημένα προϊόντα με περιεκτικότητα σε αυγοπροϊόντα, κρέμα γάλακτος), από τοξικές ουσίες και συγκεκριμένα από PCBs, (τοξική ουσία που είναι ο προάγγελος των διοξινών). Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε εργαστήρια του εξωτερικού, για να διαπιστωθεί, αν τα ελληνικά προϊόντα εμπεριέχουν τοξικές ουσίες, διαπιστώθηκε ότι στο μεγαλύτερο μέρος των δειγμάτων (60%) βρέθηκαν μηδενικά επίπεδα PCBs, ενώ στα υπόλοιπα δείγματα που υπήρχαν κάποια στοιχεία, αυτά βρισκόταν πολύ κάτω από τα "παραδεδεγμένα και ανεκτά επίπεδα", που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, όμως, τα αποτελέσματα των εργαστηρίων στα ίδια δείγματα για στοιχεία διοξίνης, θα ανακοινωθούν στις 4 Αυγούστου.Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε, πως οι έλεγχοι για τη διαπίστωση των τοξικών ουσιών στα τρόφιμα θα ενταθούν, ενώ αναφέρθηκε ότι θα δημιουργηθεί πλήρες εργαστήριο ελέγχων, το οποίο θα είναι το πέμπτο στην Ευρώπη και θα στοιχίσει περίπου 700 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μεταξύ 25 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο που αφορά ζητήματα του υπουργείου Εμπορίου, (κατατέθηκε χτες στη Βουλή) και το οποίο προβλέπει και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν στο εξωτερικό, όπως και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, αφορούσαν μόνο ελληνικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα είδη διατροφής (κρέατα, γάλατα κλπ.),που σημαίνει ότι παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος να εισάγονται από το Βέλγιο ή άλλες χώρες (που έχουν βρεθεί τρόφιμα με διοξίνες) και να καταναλώνονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις για το ακίνδυνο των ελληνικών προϊόντων, η απρόσκοπτη εισαγωγή βελγικών προϊόντων στη χώρα δημιουργεί μείζον θέμα για τους Ελληνες καταναλωτές, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση ως αυτή τη στιγμή, να περιορίσει τις εισαγωγές, που αποδεδειγμένα περιέχουν διοξίνες.Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, είναι η απάντηση της ΓΓ της υπουργείου Ανάπτυξης κ.Χριστίνας Παπανικολάου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Οταν, λοιπόν, ρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί ο Ελληνες πολίτης και γενικότερα οι καταναλωτές στην Ελλάδα, όταν οι αποδεκτές ποσότητες τοξικών ουσιών, όπως έχει ορίσει η ΕΕ, είναι 100 νανογκράμ και το Βέλγιο - όπου προέκυψε το πρόβλημα με τις διοξίνες - έχει ορίσει και επιμένει να εφαρμόζει ως όριο τα 500 νανογκράμ, η ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης, απάντησε με τον εξής αφοπλιστικό, αλλά και αποκαλυπτικό, τρόπο: "Δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, μέχρι 500 θεωρούν αυτοί, και μέχρι 500 κυκλοφορεί το βελγικό προϊόν"!
Δηλαδή πολύ απλά, αντί να ληφθούν μέτρα, ο καταναλωτής θα πρέπει να εξετάζει ποιο προϊόν είναι βελγικής προέλευσης, ώστε να μην το αγοράσει. Και εντάξει στα τυποποιημένα όπου αναφέρεται η χώρα προέλευσης. Στα νωπά όμως κρέατα;
Στον αντίποδα της αδιαφορίας της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή, η Δανία - σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες -αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων κρέατος από το Βέλγιο, μέχρι οι αρχές της χώρας αυτής να παράσχουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το λόγο της εμφάνισης νέων ενδείξεων μόλυνσης με διοξίνη των βελγικών χοιρινών, ενώ στα δανικά σούπερ μάρκετ αποσύρονται όλες οι τροφές που προέρχονται από βελγικά κρέατα.
Στο μεταξύ έντονες διαφαίνεται ότι θα είναι οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση του βελγικού Υπουργικού Συμβουλίου να καταστρέψει μόνο τα κρέατα που περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος, με το επιχείρημα ότι τα κρέατα που περιέχουν λιγότερο λίπος δεν υπάρχει κίνδυνος να είναι μολυσμένα από διοξίνη!Η θέση αυτή προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δε θεωρεί πειστικό το βελγικό επιχείρημα.