Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η παραγωγή στα εργοστάσια το φετινό 5μηνο ήταν μικρότερη κατά 0,2% συγκριτικά με πέρσι, ενώ σε 11 από τους 20 κλάδους της μεταποίησης ο όγκος της παραγωγής είναι κάτω από τα επίπεδα του 1980
Συνεχίζεται η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, ο όγκος της οποίας στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1999 ήταν μικρότερος κατά 0,2% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 1998. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Μάη 1999 με το Μάη του 1998) ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία σημείωσε αύξηση κατά 1,1%.
Κατά τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη 1999, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό:
- Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων - βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 3,9%.
- Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 17,6%.
- Ο δείκτης παραγωγής μεταποιητικής βιομηχανίας παρουσιάζει μείωση κατά 0,2%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ που δείχνουν την πορεία της παραγωγής χωριστά για κάθε κλάδο, προκύπτει ότι ο όγκος της παραγωγής στους 11 από τους 20 συνολικά κλάδους της μεταποίησης, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 1980.Συγκεκριμένα, στο φετινό πεντάμηνο, μικρότερος από τα επίπεδα του 1980, ήταν ο όγκος της παραγωγής στους κλάδους καπνού, υφαντικών ειδών, υπόδησης ενδυμασίας, ξύλου και φελλού, επίπλων, εκτυπώσεων - εκδόσεων, δέρματος, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής τελικών προϊόντων εκ μετάλλου, μεταφορικών μέσων και διαφόρων βιομηχανιών.
- Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 40,9%.
Η εξέλιξη των παραπάνω δεικτών μόνο κατά τον περασμένο Μάη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έχει ως εξής:
- Ο γενικός δείκτης παραγωγής ορυχείων, βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 3,1%.
- Ο δείκτης παραγωγής ορυχείων παρουσιάζει μείωση κατά 13,4%.( Η πορεία του δείκτη αυτού επηρεάστηκε κυρίως από τη μείωση των δεικτών των παρακάτω κλάδων: μεταλλείων, μεταλλευμάτων νικελίου και σιδηρομεταλλευμάτων, μεταλλείων χρωμίτη και μαγγανίου, πηγών πετρελαίου - εξαγωγής, καθαρισμού φυσικού αερίου και μεταλλείων θειούχων μεικτών - βαριτίνης).
- Ο δείκτης παραγωγής βιομηχανίας παρουσιάζει αύξηση κατά 1,1%.
- Ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου παρουσιάζει αύξηση κατά 40,9%.