Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου, για το έργο του βιολογικού καθαρισμού, που υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής
Κάτω από έντονες δυσοσμίες και επικίνδυνα αέρια ζούνε οι κάτοικοι στον οικισμό Παληού στο Δήμο Καβάλας, λόγω της λειτουργίας μονάδας βιολογικού καθαρισμού σε... δασική έκταση!
Το σοβαρό αυτό θέμα φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, με Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Υγείας - Πρόνοιας, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας.
Στην Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι ο οικισμός Παληό Καβάλας, βρίσκεται δυτικά της πόλης με μόνιμο πληθυσμό 1.000 κατοίκους και 10.000 τους θερινούς μήνες. Σ' αυτή την περιοχή κατασκευάστηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας (ΔΕΥΑΚ) και λειτουργεί από τον Ιούνη του 1998,εργοστάσιο βιολογικής επεξεργασίας αστικών λυμάτων, σε έκταση περίπου 12 στρεμμάτων δημόσιας δασικής έκτασης, η οποία έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος (ΠΔ 1/10/1979).
"Οι κάτοικοι του Παληού, τονίζεται στην Ερώτηση, καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι τους διαβεβαίωναν ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι τελευταίας τεχνολογίας, υπόγειες και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οταν, όμως, ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους διαπίστωσαν ότι ήταν επιφανειακές και δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα, όπως έντονη δυσοσμία, αύξηση των εντόμων, πτώση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μείωση της αξίας των ιδιοκτησιών κλπ.".
Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι εγκαταστάσεις της μονάδας απέχουν λίγα μέτρα από τα σπίτια της περιοχής, τα οποία, ενώ έχουν κατασκευαστεί από το 1985, δεν εμφανίζονται σε κανένα τοπογραφικό διάγραμμα που κατέθεσε η ΔΕΥΑΚ. Και τονίζουν ότι αν εμφανίζονταν τα σπίτια στα τοπογραφικά διαγράμματα, αντί της κατασκευής του εργοστασίου, θα είχε προτιμηθεί η απλή και οικονομική λύση της σύνδεσης με το κυρίως αποχετευτικό σύστημα βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Καβάλας, που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία είναι βιομηχανική περιοχή.
Οι κομμουνιστές βουλευτές επισημαίνουν ακόμα ότι τα λύματα του εργοστασίου διοχετεύονται στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Παληού,η οποία είναι προστατευόμενη, από το πρόγραμμα "NATURA 2000" και με κωδικό GR 1150009, περιοχή. Το γεγονός αυτό έχει σαν συνέπεια τον ευτροφισμό της θάλασσας. "Το έργο κατασκευάστηκε κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και οι εγκαταστάσεις του λειτουργούν παράνομα χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και χωρίς άδεια διάθεσης λυμάτων", καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: