Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εναρξη διάλυσης

Η ΕΤΕΒΑ αναζητά ήδη τον ξένο οίκο, που θα μελετήσει τις αλλαγές, για το χτύπημα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης

Συνεπής στη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ,ότι θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, η κυβέρνηση ανέθεσε χτες στην τράπεζα ΕΤΕΒΑ,σύμβουλό της σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, να αναζητήσει τον ξένο οίκο που θα αναλάβει τη σχετική μελέτη.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,του υφυπουργού Φ. Ιωαννίδη,του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και των συμβούλων του πρωθυπουργού, Γ. Στουρνάρα, Τ. Γιαννίτση, Π. Τήνιου.

Η ΕΤΕΒΑ θα αναλάβει να καταρτίσει λίστα υποψηφίων οίκων του εξωτερικού, μέσα στον επόμενο μήνα ή και να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, ώστε να επιλεγεί ο οίκος που θα κάνει τη μελέτη για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει στη συνέχεια αντικείμενο συζήτησης μιας επιτροπής, που με τη σειρά της θα καταλήξει σε πόρισμα προς την κυβέρνηση.

Δεδομένο είναι ότι οι όποιες αλλαγές, θα κινηθούν στην κατεύθυνση κατεδάφισης του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας και θα σαρώσουν ό,τι απόμεινε όρθιο από τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση του θεσμού των κατώτατων συντάξεων, καθώς και του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, οι μειώσεις στις συντάξεις, το πετσόκομμα ή η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, και μια σειρά ακόμη ανάλογων ανατροπών, αναμένονται στο τέλος αυτής της διαδικασίας.

Μερικές μέρες νωρίτερα, στο προσχέδιο της ετήσιας έκθεσής του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι "στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την υιοθέτηση της δεύτερης φάσης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού προβλήματος". Δίνοντας εντολή ("συνιστούσε") να επιταχυνθεί η εφαρμογή της δεύτερης φάσης των σαρωτικών αλλαγών, χαιρέτιζε και σαν "αναμφισβήτητη πρόοδο" τον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99.

Ο ίδιος ο Μ. Παπαϊωάννου έχει κάνει δηλώσεις για τις "βαθιές τομές" που απαιτούνται, εναρμονιζόμενος και με τη διαπίστωση - απαίτηση του ΔΝΤ για "μια ευρεία αναμόρφωση που θα αλλάξει τις βασικές δομές του συστήματος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ