Πέμπτη 22 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΕΡΓΙΝΑ
Βουστάσιο κοντά στους Βασιλικούς Τάφους!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν οι κάτοικοι της περιοχής

Οι κάτοικοι του δήμου Βεργίνας και της γύρω περιοχής, εδώ και καιρό, είναι ανάστατοι γιατί, όχι μόνο δε βλέπουν να προωθείται η δημιουργία Μουσείου στη Βεργίνα - αίτημα πολλών χρόνων και ανάγκη των αρχαιοτήτων της περιοχής - αλλά βλέπουν να προσβάλλονται οι αρχαιότητες από τα σχέδια μεγάλης κτηνοτροφικής επιχείρησης, που θέλει να στήσει βουστάσιο στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου. Οι κάτοικοι της Βεργίνας, μέσω Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης βουστασίου, διαδήλωσαν χθες μπροστά στο ΥΠΠΟ, "συνοδευόμενοι" από ένα μοσχάρι,ενώ την προσεχή Δευτέρα (8μ.μ.) θα διαδηλώσουν και στην είσοδο των Βασιλικών Τάφων.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει: "Στεκόμαστε θετικά απέναντι σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι συμβάλλει και αναδεικνύει τη φυσιογνωμία της περιοχής και όχι να την υποβαθμίζει καίρια. Η κτηνοτροφία έχει ουσιαστικό μερίδιο στην ανάπτυξη, συμβάλλοντας στα οικονομικά δεδομένα. Δε σημαίνει όμως ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί ν' αναπτύσσεται άκριτα, πρόχειρα και με προκλητική ασέβεια προς τις αξίες, όπως αυτές των αρχαιοτήτων της Βεργίνας".

Στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής απάντησε χτες το ΥΠΠΟ, αναφέροντας: "Δε νομιμοποιείται να παρέμβει, εφόσον οι προστατευόμενοι αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται σε απόσταση 4,5 χλμ. από την περιοχή εγκατάστασης του βουστασίου. Το εν λόγω βουστάσιο βρίσκεται εκτός των ορίων των θεσμοθετημένων (ΦΕΚ 739/Β/28-8-1995) Ζωνών Α και Α1, απόλυτης προστασίας των αρχαιολογικών χώρων Βεργίνας, αλλά και εκτός της οριοθετημένης Ζώνης Β σχετικής προστασίας".

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ σημειώνει ότι το βουστάσιο έχει τις απαιτούμενες άδειες από τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η υπουργός "προτρέπει την Αυτοδιοίκηση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, καθώς το ΥΠΠΟ δε νομιμοποιείται να επέμβει", δηλώνοντας ότι "στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει προταθεί από το ΥΠΠΟ η δημιουργία νέου Μουσείου Βεργίνας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ