Ελέω Ολυμπιακών Αγώνων και μελλοντικής επιχειρηματικής "αξιοποίησης", η κυβέρνηση μεθοδεύει την καταστροφή του σημαντικού αυτού χώρου
Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις ενάντια στην επερχόμενη τσιμεντοποίηση του Σχοινιά, ελέω Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το ρεπορτάζ του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη", που αποκάλυπτε τη σχεδιαζόμενη καταστροφή του χώρου, έχει ξεσηκώσει ήδη φωνές διαμαρτυρίας. Οι κομμουνιστές της Ανατολικής Αττικής καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις και επισημαίνουν ότι όλα γίνονται για το μοίρασμα των έργων της "ολυμπιακής πίτας" στους "εκλεκτούς" της κυβέρνησης εργολάβους.
Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί Προεδρικό Διάταγμα για την "Κήρυξη Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα. Οριοθέτηση και καθορισμό χρήσεων γης και περιορισμών όρων δόμησης για την προστασία της εκτός σχεδίου περιοχής βιότοπου Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα".Με βάση αυτό, ο υδροβιότοπος πρόκειται να γίνει... τσιμέντο, προκειμένου, σε έκταση 2.550 στρεμμάτων, να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Κανό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκος Στεφανίδης - μιλώντας στο "Ρ" για το ζήτημα- καταγγέλλει ότι "με το σχέδιο ΠΔ, η κυβέρνηση στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων καταργεί κάθε προϋπάρχουσα ρύθμιση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική και παραδίνει στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση του μεγάλου κεφαλαίου ένα χώρο με τεράστια οικολογική και περιβαλλοντική σημασία, όπως ο Σχοινιάς.
Για την περιοχή αυτή, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ελεύθερα για αναψυχή από χιλιάδες Αθηναίους, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων θα αναγκάζονται να χρυσοπληρώνουν την είσοδό τους σε αυτή. Οσον αφορά την άντληση των υπόγειων υδάτων από τη λεκάνη του Μαραθώνα για την ενίσχυση των νερών του κωπηλατοδρόμιου, κάτι τέτοιο θα επιφέρει σοβαρές καταστροφές στον υδροφόρο ορίζοντα και ανεπανόρθωτες βλάβες στον κάμπο του Μαραθώνα και κατ' επέκταση σε ένα μεγάλο αριθμό αγροτών, που ζουν από την καλλιέργειά τους", υπογράμμισε ο Ν. Στεφανίδης και καλεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής να αντισταθούν με κάθε δυνατό τρόπο στα σχέδια αυτά. "Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δε θα δεχτούν, στο όνομα του νέου εθνικού ιδεώδους, την καταστροφή της Αττικής, την κερδοσκοπία και την εξυπηρέτηση των επιλογών των πολυεθνικών της ΕΕ", κατέληξε ο Ν. Στεφανίδης.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων: Οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία κωπηλατοδρόμιου στο Σχοινιά θα είναι πολλές, καθώς θα επιφέρει βίαιη ανατροπή στην υπάρχουσα ισορροπία στην περιοχή, αφού θα τροφοδοτείται από το νερό των Μακαρίων πηγών, που θα αντλείται από γεωτρήσεις που θα το δεσμεύουν.
Η εφαλμύρωση των υδάτων των Μακαρίων πηγών ανάγκασε την ΕΥΔΑΠ να εγκαταλείψει την εκμετάλλευση των πηγών εδώ και χρόνια. Με την άντληση τώραμεγάλων ποσοτήτων (4.000.000 έως 5.000.000 κυβ. μέτρα/έτος) για τις ανάγκες του κωπηλατοδρόμιου, θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση. Θα είναι, όμως, ακόμα χειρότερα τα πράγματα, αν χρειαστεί να μεταφερθεί νερό από άλλες γεωτρήσεις του κάμπου του Μαραθώνα, που και εκεί, λόγω των αντλήσεων, έχει προχωρήσει πάρα πολύ η εφαλμύρωση, με τεράστιες επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εντατικές καλλιέργειες επεκτείνονται πλέον στις παρειές του ορεινού όγκου, όπου είναι ακόμα κατάλληλα τα νερά του υδροφόρου ορίζοντα για τις αναγκαίες χρήσεις της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Επίπτωση, επίσης, θα έχουν οι εγκαταστάσεις του κωπηλατοδρόμιου στο παράκτιο δάσος του Σχοινιά, λόγω του ότι το δάσος αυτό είναι "ανοιχτής επικοινωνίας" και για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην κατάσταση που είναι σήμερα, θα πρέπει να μεταφερθεί νερό έξω από το σύστημα τροφοδοσίας που υπάρχει σήμερα.