Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρωί Σαββάτου. Από τα χαράματα ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της γης της Πιερίας από τους χιλιάδες νεολαίους της ΚΝΕ, που συμμετείχαν στην 8η πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική συνάντηση. Με τη ζωντάνια, το πάθος για ζωή, με τα τραγούδια και τις νυχτερινές φωτιές, πλάι στη θάλασσα, εξάγνισαν τη γη του δωδεκάθεου του Ολύμπου από τα μολύσματα των νεοβαρβάρων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που πριν ένα μήνα ξεφόρτωσαν εκεί τα όπλα του πολέμου. Διαμήνυσαν πως δε θα επιτρέψουν, η γη του Λιτόχωρου, η γη - σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, να γίνει ορμητήριο θανάτου.

Χιλιάδες νέοι κατασκήνωσαν στην παραλία της Γρίτσας. Εστησαν το δικό τους "ειρηνικό στρατηγείο". Δροσίστηκαν στα καταγάλανα νερά της θάλασσας και το απόγευμα πήραν το δρόμο για τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στο φυλάκιο των Ευζώνων. Πάνω στο σύνορο διαδήλωσαν την απαίτησή τους να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από τα Βαλκάνια και να αφεθούν οι λαοί, ελεύθεροι να αποφασίσουν για την τύχη τους.

Κάθε στιγμή του διήμερου ήταν έκφραση της αγωνίας τους για ειρήνη. Με το παιχνίδι, το τραγούδι πλάι στο κύμα, δημιούργησαν δεκάδες μικρές εστίες συντροφιάς, συζήτησης. Νέοι από τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Αθήνα και τα νησιά, μοιράστηκαν τις αγωνίες τους για το πώς θα περισώσουν τον τόπο τους, τα όνειρά τους. Σχεδίασαν την αντεπίθεση στο παρόν, για να δημιουργήσουν το μέλλον.

Κυριακή απόγευμα πήραν το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη που μήνες τώρα τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή και ο λαός της καθημερινά στήνει τα δικά του μετερίζια αντίστασης και αγώνα. Την πόλη από όπου πέρασαν περίπου 20.000 ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι, για να επιβάλουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Την πόλη όπου με εντολή των εκσυγχρονιστών υποτελών, καταργήθηκε το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε Ελληνα να διαδηλώνει και να αντιστέκεται.

Από το Λευκό Πύργο ξεκίνησε το μεγάλο κόκκινο ποτάμι για τον τελευταίο του σταθμό, το Λιμάνι. Με μια πορεία που χρόνια έχει να συμβεί στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση της βίας και της τρομοκρατίας κατέβασε τη μάσκα και αποκάλυψε το τρομακτικό της πρόσωπο. Μετέτρεψε σε κόλαση το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τους γύρω δρόμους, χτυπώντας βάρβαρα τη νεανική ειρηνική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών - Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών» (2024-06-15 00:00:00.0)
Παράκαμψη (2022-05-27 00:00:00.0)
Λιμάνι των λαών και όχι των ιμπεριαλιστών (2009-04-07 00:00:00.0)
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση (2009-04-04 00:00:00.0)
Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών (2006-05-12 00:00:00.0)
Σήμερα η αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση (2000-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ