Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Απόλυτο γαλάζιο

"Οινοίη" είναι ο τίτλος του επεισοδίου της ελληνικής σειράς ντοκιμαντέρ "Τα μυστικά του απόλυτου γαλάζιου", που θα μεταδοθεί σήμερα. Ενα ακόμη μαγευτικό ταξίδι με το ιστιοπλοϊκό "Πλωτώ" στο γαλάζιο του Αιγαίου. Το σκάφος φθάνει στην όμορφη Φολέγανδρο, ανακαλύπτοντας τις υπέροχες παραλίες της. Συνεχίζει το ταξίδι του στη Σίκινο, το νησί με τη δική του ιστορία και τη δική του ξεχωριστή θέση ανάμεσα στ' άλλα κυκλαδονήσια. (Κυριακή ΕΤ 1 17.45)

Στους δρόμους του Σκορτσέζε

Το πορτρέτο του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε παρουσιάζει η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ "Πορτρέτα". Γεννημένος το 1942 στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς, μεγάλωσε σε μια φτωχική γειτονιά και πήγε σε καθολικό σχολείο. Από πολύ μικρός άρχισε να ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο και τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές γυρίζει την πρώτη ερασιτεχνική του ταινία που την ονομάζει "Βεζούβιος 8". Το 1969 θα γυρίσει την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία "Ποιος χτυπάει την πόρτα μου;". Ο Σκορτσέζε άρχισε την καριέρα του έξω από τα κυκλώματα του Χόλιγουντ και αναδείχτηκε σαν ένας από τους πρωτοποριακούς σκηνοθέτες, ξεκινώντας και κάνοντας την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με τους "Κακόφημους δρόμους" το 1973. Η διεθνής αναγνώρισή του θα γίνει με τον "Ταξιτζή", την ταινία που θα κερδίσει τη "Χρυσή δάφνη" στο Φεστιβάλ Καννών το 1976. Γύρισε πολλές σημαντικές ταινίες, μεταξύ των οποίων "Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ", "Οργισμένο είδωλο", "Το χρώμα του χρήματος", "Ο τελευταίος πειρασμός", "Το ακρωτήρι του φόβου", "Τα καλά παιδιά" και "Τα χρόνια της αθωότητας". Οι ταινίες του είναι εμπνευσμένες από τις εμπειρίες του και από τα ιταλικά καθολικά του βιώματα, ενώ συγχρόνως μέσα από αυτές κριτικάρει τις παραδοσιακές ιταλικές δομές. (Κυριακή ΝΕΤ 00.15)

Θαλάσσιο πάρκο

Μια θαλάσσια περιπλάνηση πάνω και κάτω από την επιφάνεια του γαλάζιου της θάλασσας κάνει ο φακός της ελληνικής σειράς ντοκιμαντέρ "Παρά θιν' αλός". Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα απειλούμενα θαλάσσια είδη, αλλά και τη μαγεία του ελληνικού βυθού μέσα από υποβρύχιες λήψεις. Πρώτος σταθμός είναι το "Θαλάσσιο πάρκο Σποράδων". Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλόννησου - Βορείων Σποράδων, είναι ο κυριότερος βιότοπος της μεσογειακής φώκιας "μονάχους - μονάχους". Το υπ' αριθμόν ένα απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο είδος της Ευρώπης, ζει πλέον και αναπαράγεται σχεδόν αποκλειστικά στην προστατευόμενη περιοχή του πάρκου της Αλόννησου. Τα ερωτήματα που τίθενται στην εκπομπή είναι πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει την προστατευόμενη αυτή περιοχή, τι κάνουν οι οικολογικές οργανώσεις και οι κάτοικοι της περιοχής. Η σκηνοθεσία είναι του Χρόνη Πεχλιβανίδη και η οργάνωση, η φωτογραφία και οι υποβρύχιες λήψεις του Γιώργου Φιλιππαίου. (Δευτέρα ΕΤ 1 19.00)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ