Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λίμνες και λιμνοθάλασσες

Ο τελικός αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών του τεχνολογικού και βιομηχανικού πολιτισμού είναι ο ίδιος ο δημιουργός τους. Ετσι η οικολογία όχι τόσο σαν επιστήμη αλλά κύρια σαν στάση ζωής, αναδεικνύεται καθημερινά σε πρώτιστη ανάγκη για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπινου γένους. Στην πατρίδα μας τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα οξυμένα, απαιτώντας την όσο το δυνατό ουσιαστικότερη ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίησή του όσο αφορά τις σχέσεις του με το φυσικό περίγυρο. Η σειρά της ΝΕΤ "Το υγρό στοιχείο",που συνεχίζεται τη Δευτέρα και θα προβάλλεται καθημερινά έως και την Παρασκευή στις 16.00, αναφέρεται στη σημαντικότητα της αιώνιας πηγής κάθε μορφής ζωής, το νερό. Το κύριο βάρος πέφτει σε εκείνους τους υγρούς τόπους της πατρίδας μας, τους οποίους κάποιες αδιάλειπτες φυσικές διαδικασίες, τους ανέδειξαν σε χώρους τεράστιας σπουδαιότητας και σημασίας. Ενδεικτικό του ειδικού βάρους είναι το γεγονός, ότι έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ σαν προστατευόμενοι υδροβιότοποι του πλανήτη μας. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον πλούτο της ζωής (πανίδα και χλωρίδα) που αναπτύχθηκε εκεί από οργανισμούς που τείνουν να εξαφανιστούν και ως εκ τούτου προστατεύονται. Για πρώτη φορά από την τηλεόραση επιχειρείται να καταγραφεί τόσο η φυσική ομορφιά των ανωτέρω χώρων, όσο και να θιχτούν ζητήματα ιστορίας, πολιτισμού και καθημερινής ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής αντίστοιχα.

Κύριος όμως σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να αποφύγει το διδακτικό ύφος και τον ακαδημαϊσμό και να δημιουργηθεί μια σειρά, που μέσα από την ψυχαγωγία και την κατανόηση, να μεταφέρει οικολογικά μηνύματα και να ευαισθητοποιεί τις συνειδήσεις σε σχέση με τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Ο πρώτος κύκλος ντοκιμαντέρ απέκτησε ήδη και την αξία του ντοκουμέντου, διότι αμέσως μετά την κινηματογράφηση της λίμνης Βιστωνίδας κάηκαν 5.000 στρέμματα του βασικού πυρήνα του βιότοπου. Στη λίμνη Κερκίνη καταστράφηκε σπάνια αποικία ερωδιών, την όποιαν ευτυχώς ο φακός είχε ήδη καταγράψει. Τελευταία στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού παρατηρήθηκαν ανησυχητικά φαινόμενα θανάτου ψαριών, που οφείλονται και στον "ευτροφισμό", του οποίου τα καταστροφικά αποτελέσματα καταδείχτηκαν στη σειρά. Η σειρά αποτελείται από έξι ημίωρα ντοκιμαντέρ και αναφέρεται στους παρακάτω υδροβιότοπους: Μεσολόγγι - Αιτωλικό, Βιστωνίδα, Κερκίνη, Πρέσπες, Αμβρακικός, Στράτος. Η σκηνοθεσία είναι του Αγγελου Παπαστεφάνου. Η μουσική του Σωκράτη Κάτση. Ενώ επιστημονικοί σύμβουλοι είναι οι Φώτης Περγαντής και Γιώργος Χανδρινός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ