Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Νέα "ηνίοχος" στην Ακρόπολη

Η προϊσταμένη της Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Εφορεία Ακρόπολης), Ισμήνη Τριάντη είναι από χτες η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ),που συνεδρίασε πρώτη φορά με τη νέα της, και διευρυμένη, σύνθεση ύστερα από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος. Η Ισμήνη Τριάντη εκλέχτηκε στη θέση του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Χ. Μπούρα, ο οποίος εκλέχτηκε αντιπρόεδρος. Τα μέλη της Επιτροπής είναι: Ισ. Τριάντη(πρόεδρος, προϊσταμένη της Α ΕΠΚΑ), Χ. Μπούρας (καθηγητής ΕΜΠ), Λ. Παρλαμά (προϊσταμένη Διεύθυνσης Προϊστορικών - Κλασικών Μνημείων), Δημ. Ζιρώ (προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων), Ν. Μίνως(προϊστάμενος Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων), Β. Λαμπρινουδάκης(καθηγητής Αρχαιολογίας), Π. Θέμελης (καθηγητής Αρχαιολογίας), Γ. Δεσπίνης (ομότιμος καθηγητής), Ευ. Τουλούπα (αρχαιολόγος), Μ. Κορρές(αρχιτέκτονας), Κ. Σκουλικίδης (χημικός μηχανικός, καθηγητής ΕΜΠ), Κ. Συρμακέζης (πολιτικός μηχανικός, καθηγητής ΕΜΠ).

Ελπίδα όλων είναι η νέα Επιτροπή να σηματοδοτήσει και μια νέα εποχή για τα πολυπαθή - όχι μόνο από τη φυσική φθορά, αλλά κυρίως από τις επανειλημμένες ανθρώπινες επεμβάσεις - μνημεία του Ιερού Βράχου. Κι αν μια επιστημονική επιτροπή δε φέρει την ευθύνη για εμπλοκές που προκύπτουν από προβλήματα χρηματοδότησης και προσωπικού, φέρει ωστόσο το βάρος της διατήρησης, της προστασίας και της αισθητικής των μνημείων.

Το βέβαιο είναι ότι μετά από σειρά ετών για πρώτη φορά στην κεφαλή της Επιτροπής βρίσκεται το καθ' ύλην αρμόδιο στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη διοικητική ευθύνη του οποίου υπάγεται η Ακρόπολη.

Αυτό, ίσως, αποτελέσει ένα σημαντικό και κρίσιμο - προς όφελος των μνημείων- αντίβαρο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) που προβλέπεται στο νέο ΠΔ. Η ΥΣΜΑ - σύντομα θα προκηρυχτεί η θέση του διευθυντή της - θα λειτουργεί στο πλευρό της ΕΣΜΑ ως τεχνική υπηρεσία, δε θα υπάγεται στο Δημόσιο Λογιστικό και μέσα στις αρμοδιότητές της βρίσκεται ό,τι αφορά στην εκτέλεση των έργων από την ανάθεση των μελετών και την εφαρμογή μέχρι την αγορά των υλικών. Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη Υπηρεσία είχαν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις από τα μέλη της ΕΣΜΑ πρώτον γιατί της δίνεται η δυνατότητα της ανάθεσης έργου σε ιδιωτικά γραφεία, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάγεται στην αρμόδια Εφορεία, όπως θα έπρεπε, αλλά απευθείας στον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΥΠΠΟ.

Ετσι η ανανεωμένη ΕΣΜΑ και η νέα πρόεδρος έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την ύπαρξη της ΥΣΜΑ και επιπλέον να "σηκώσουν" την επιστημονική ευθύνη της προστασίας των μνημείων, καθώς και των επεμβάσεων (μέθοδος, έκταση, όρια, σκοπιμότητα κ. ά).

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ