Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοδος επιτοκίων από το "στέγνωμα" της αγοράς

Το "στέγνωμα" της αγοράς, με τον περιορισμό της κυκλοφορίας χρήματος, είναι ένα από τα "όπλα" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση (με τη βοήθεια της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας) για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που παρουσιάζει τάσεις αναζωπύρωσης. Στα πλαίσια αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδας, δε δίστασε να ανεβάσει το επιτόκιο για την απορρόφηση χρημάτων από τις εμπορικές τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, με τη χθεσινή δημοπρασία αποδοχής καταθέσεων για διάστημα τριών μηνών από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στα πλαίσια του περιορισμού της υπερβάλλουσας ρευστότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας απορρόφησε χθες άλλα 200 δισ. δραχμές (την προηγούμενη Τετάρτη είχε απορροφήσει 300 δισ. δραχμές για 14 μέρες με σταθερό επιτόκιο 12%) με μεσοσταθμικό επιτόκιο που διαμορφώθηκε στο 9,91%.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, τα επιτόκια των προσφορών που έγιναν τελικά δεκτές κυμάνθηκαν μεταξύ του 9,81% έως και 9,93%. Σε αντίστοιχη δημοπρασία που είχε πραγματοποιηθεί στις 17/6, το μεσοσταθμικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 9,87%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ