ΠΡΙΖΡΕΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΚΟΠΙΑ.-
Το Κόσσοβο έχει περάσει πλέον σε δεύτερη μοίρα, ενώ τα φώτα της σκηνής καταλαμβάνει περισσότερο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Γιουγκοσλαβίας, που στήνεται με μοναδικό σκοπό την αλλαγή της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Ωστόσο τα βίαια περιστατικά δεν εκλείπουν, ενώ Σέρβοι και Τσιγγάνοι εξακολουθούν να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, την ώρα που έρχονται οι Αλβανοί Κοσσοβάροι.
Από τη στιγμή που τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα εισήλθαν για να πάρουν θέση στο Κοσσυφοπέδιο στις 12 Ιούνη, περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες ατάκτως έχουν επιστρέψει με κάθε τρόπο. Από εκείνη τη στιγμή, η KFOR, όπως δηλώνουν οι αξιωματούχοι της, προσπαθεί "πολύ σκληρά" να περιορίσει τις πράξεις αντεκδίκησης εναντίον του σερβικού πληθυσμού! Στην πράξη όμως, περισσότεροι από 100.000 έχουν πάρει το δρόμο προς βορά. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, ενώ χτες δεκαέξι σπίτια κάηκαν στην παλιά σερβική συνοικία του Πρίζρεν στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο. Εξι άτομα που φέρονται ως εμπρηστές συνελήφθησαν, δήλωσε σήμερα ο διοικητής των γερμανικών δυνάμεων της KFOR, στρατηγός Φριτζ φον Κορφ,εκφράζοντας συνάμα τη λύπη του για την "αδιαφορία του πληθυσμού απέναντι σε μια πόλη που χάνει το πρόσωπό της". Ο Φον Κορφ παρέλειψε να αναφέρει την εθνικότητα των δραστών, αν και όλοι γνωρίζουν, ενώ τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ότι "ορισμένοι μας αρνήθηκαν ακόμη και το νερό μέσα στα σπίτια τους. Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε νέες πυρκαγιές χωρίς τη συνεργασία του πληθυσμού".
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό στρατό, η ηλεκτροδότηση και η παροχή νερού διακόπηκαν στο Πρίζρεν μισή ώρα πριν ξεσπάσουν οι φωτιές και για το λόγο αυτό ο στρατηγός Κορφ υπογράμμισε ότι πρόκειται για "οργανωμένη δράση". Επίσης ανακοινώθηκε ότι η γερμανική στρατονομία κατέγραψε χτες 91 κρούσματα με κλοπές, πυρκαγιές και λεηλασίες σπιτιών στο γερμανικό τομέα.
Σε αυτό το χαοτικό και αφιλόξενο για τους Σέρβους μέρος, προτίμησε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Σερβία, αφού βρισκόταν στη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου, αλλά και στην Ευρώπη σχεδόν από την αρχή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Περισσότεροι από 100 εξαγριωμένοι Σέρβοι επιτέθηκαν εναντίον του Τζίντζιτς και δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση Σέρβων εκκλησιαστικών ηγετών και αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης στο Κόσσοβο, φωνάζοντας "κλέφτες" και εισβάλλοντας στο χώρο, όπου έδιναν συνέντευξη Τύπου ο Τζίντζιτς και μέλη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Συμμαχία για την Αλλαγή, στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, λίγο έξω από την Πρίστινα. Τα επεισόδια έληξαν με την επέμβαση Βρετανών στρατιωτών της KFOR, ενώ εκδόθηκε και ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο επίσκοπος του Κοσσόβου Αρτέμιγε και ο συντονιστής της Συμμαχίας για την Αλλαγή Βλάνταν Μπάτιτς,στην οποία συμφωνούν "να ενώσουν όλες τις προσπάθειές τους για την προστασία και την επιβίωση του σερβικού λαού στο Κόσσοβο" και εκφράζουν τη λύπη τους για όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των αθώων πολιτών, στη διάρκεια των 16 μηνών των ταραχών και των συγκρούσεων στο Κόσσοβο.
Ολως τυχαίως, στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, που δήλωσε, αναφερόμενος στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι "οι απλοί Σέρβοι" αρχίζουν να "δείχνουν" τον άνθρωπο που θεωρούν υπεύθυνο για τα εγκλήματα στο Κόσσοβο. "Ο Μιλόσεβιτς είναι ο χαμένος", δήλωσε ο Ρόμπερτσον, ο οποίος επισκέπτεται την Πρίστινα. Σε ανάλογο κλίμα, ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ, που προέβλεψε ότι οι "μέρες του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι μετρημένες", χωρίς να μπορεί ακόμα να υπολογίσει το "χρόνο", εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη συμπάθειά του για την "ανυπομονησία" με την οποία ζητούν οι Σέρβοι την παραίτησή του!
Πάντως, δεν υπάρχει ομοθυμία απόψεων, τουλάχιστον ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ και τον Αλβανό ομόλογό του Ρετζέπ Μεϊντάνι.Στις συνομιλίες που είχαν χτες διαφώνησαν, αν το Κόσσοβο θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σημερινά σύνορα, σύμφωνα με τον Μεϊντάνι, ή να ενταχθεί στην ΕΕ στους κόλπους μιας εκδημοκρατισμένης Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με τον Γκλιγκόροφ. "Είμαστε στραμμένοι προς την Ευρώπη και προβλέπουμε δύο νέες οντότητες σ' αυτήν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε διάστημα πέντε ως δέκα ετών, και οι μονάδες αυτές μπορεί να είναι το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο", δήλωσε ο Μεϊντάνι. Ο Γκλιγκόροφ, αντίθετα, υπογράμμισε: "Η θέση μας είναι πως οι φιλοδοξίες ορισμένων κρατών να αλλάξουν τα σύνορά τους είναι επικίνδυνες για την περιοχή και για την Ευρώπη".