Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Λεπτές ισορροπίες

ΜΟΣΧΑ. -

Θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρά κατασκοπευτικό σίριαλ, ίσως ο Τζον Λε Καρέ, θα μπορούσε να λάβει υπόψη του κάποιες λεπτομέρειες για το επόμενο βιβλίο του στο φάσμα του εύθραυστου "μετα-ψυχροπολεμικού κόσμου" μας...

Ο λόγος για τις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας - Ουάσιγκτον - ΝΑΤΟ, για την παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στη Βαλκανική και τις συνοδευτικές δηλώσεις όλων των παρατρεχάμενων.

Ετσι χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, "ξυπνώντας απότομα" δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει "μετωπική σύγκρουση" με το ΝΑΤΟ, παρ' όλο που οι σχέσεις της με την ατλαντική συμμαχία παραμένουν "εύθραυστες, λεπτές και δύσκολες". Τις δηλώσεις μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", τονίζοντας ότι Γιέλτσιν μιλώντας στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή "πολύ εύθραυστες", και για το λόγο αυτό "δεν πρόκειται να επιδιώξουμε μια μετωπική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, δε θα τους κάνουμε όμως και προτάσεις. Θα παρακολουθήσουμε τι κάνει το ΝΑΤΟ και θα καθορίσουμε την τακτική μας", κατέληξε ο Ρώσος Πρόεδρος. Οι βρυχηθμοί του Γιέλτσιν είχαν μάλλον αποδέκτες τους Ρώσους πολιτικούς παρά τους "Δυτικούς συμμάχους", αφού καταληκτικό σημείο του Γιέλτσιν ήταν να τονίσει ότι πλέον: "Ο καθένας από εμάς οφείλει τώρα να ακολουθήσει μια και μοναδική γραμμή: τη γραμμή του προέδρου".

Περιμένοντας τους Ρώσους

Τα τρία ρωσικά πλοία που μεταφέρουν τους Ρώσους στρατιώτες που θα συμμετάσχουν στη "διεθνή ειρηνευτική δύναμη" - (KFOR) απέπλευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ θα περάσουν τα στενά του Βοσπόρου το Σαββατοκύριακο με κατεύθυνση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένονται να φτάσουν στις 14 Ιουλίου, όπου και θα ξεκινήσουν οδικώς για το Κοσσυφοπέδιο.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, τα ρωσικά πλοία, Αζόφ, Τσεζάρ Κουνίκοφ και BDK-67 μεταφέρουν 180 αλεξιπτωτιστές και τεχνική βοήθεια, διευκρινίζει το σχετικό τηλεγράφημα, προσθέτοντας ότι στις 10 Ιουλίου θα ακολουθήσουν και άλλα δύο ρωσικά πλοία με 295 άνδρες. Οι προαναφερόμενες μονάδες αποτελούν μέρος της συνολικής δύναμης της Ρωσίας που θα αποτελείται περίπου από 3.600 στρατιώτες, οι οποίοι βάσει των συμφωνιών του Ελσίνκι και της Μόσχας θα αναπτυχθούν στον αμερικανικό, γερμανικό και γαλλικό τομέα της ειρηνευτικής δύναμης KFOR καθώς και στο Σλατίν, στο βρετανικό τομέα.

Αναλυτές, σχολιάζοντας την αποστολή της ρωσικής δύναμης, αναφέρουν ότι παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της Ρωσίας, η χώρα εναγωνίως επιζητά την έντονη παρουσία των ειρηνευτικών της δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να επιδείξει τη δύναμή της ως σημαντικού παίκτη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και να διατηρήσει την επιρροή της απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Ο λόγος για τις ερμηνείες αυτές, οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν,επικεφαλής Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφαλείας και της προεδρικής επιτροπής ασφάλειας, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην "Κομσομόλσκαγια Πράβδα", τονίζει: "Υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα στο κέντρο της Ευρώπης που τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τη Ρωσία από αρχαιοτάτων χρόνων... και πρέπει να διατηρήσει αυτή τη θετική ροπή".

Πάντως, σίγουρα δεν περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες τους Ρώσους στρατιώτες οι Αλβανοί Κοσσοβάροι που ήδη έχουν πολλάκις "αναμετρηθεί" με τους περίπου 800 Ρώσους αλεξιπτωτιστές που εισήλθαν πρώτοι στο Κόσσοβο. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι οι Ρώσοι είναι ανεπιθύμητοι, ενώ κάποιοι κάτοικοι δηλώνουν ότι "έχουν καλάσνικωφ τα ίδια με τη σερβική αστυνομία και όταν θα τους βλέπουμε θα είναι σαν να βλέπουμε τους Σέρβους", όπως δήλωσε ο έμπορος Ιμέρ Χότι στο πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες". Κάποιος άλλος θα δηλώσει πιο συγκαταβατικά: "Είναι θέλημα θεού και του ΝΑΤΟ"!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ