Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί θα ανατρέψουν τη βαρβαρότητα

Αρχισε χτες και συνεχίζει σήμερα τις εργασίες του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Με πλούσιο προβληματισμό, τη φρεσκάδα, τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση, αλλά και την αισιοδοξία που δίνει το σημαντικό "μερτικό" της πρωτοπόρας δράσης της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,στην ανάταση του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού αγώνα στη χώρα μας, ξεκίνησε χτες το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 13ο Συνέδριο της Επιτροπής, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη χώρα και προσκεκλημένων φορέων.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα ορισμένες πλευρές από τις κεντρικές εισηγήσεις, που αναδεικνύουν τη στρατηγική του μαχόμενου κινήματος για το επόμενο διάστημα, καθώς και τα βασικά καθήκοντα που αναλογούν στους αγωνιστές της ειρήνης και τις Επιτροπές σε όλη τη χώρα. Επίσης μεταφέρονται τα συμπεράσματα από τη δράση όλο το προηγούμενο διάστημα και την καθοριστική συμβολή της ΕΕΔΥΕ στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αλλά και τη συνεισφορά της στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης μέσα από τη συμμετοχή της και την ευθύνη για το συντονισμό του ευρωπαϊκού κινήματος ειρήνης, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Οι λαοί θα ανατρέψουν τη "νέα τάξη"

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας,μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις καταβολές, τους αγώνες και τους αγωνιστές του κινήματος ειρήνης, αναφέρθηκε στη σκληρή πραγματικότητα μετά τον Πόλεμο στον Κόλπο και την εγκληματική δραστηριότητα του ιμπεριαλισμού στη δεκαετία του '90, με αποκορύφωμα τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και παρατήρησε δύο νέα χαρακτηριστικά. Καυτηρίασε πρώτον "τον πλήρη εξευτελισμό και παραμερισμό του ΟΗΕ, που έχει γίνει όργανο μιας υπερδύναμης, ενώ ένας νέος οργανισμός αναλαμβάνει τις δραστηριότητές του το G-7, η οργάνωση των εφτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου, δηλαδή το Διευθυντήριο του παγκόσμιου καπιταλισμού". Δεύτερον, επισήμανε ότι "δοκιμάστηκαν νέα όπλα και έγινε μεγάλη κατανάλωση όπλων και πυρομαχικών που δεν παράγονται για να αποθηκευτούν, αλλά για να πουληθούν και να δώσουν τεράστια υπερκέρδη στις εταιρίες που τα παράγουν". Καταλήγοντας σε αυτό το σημείο, σημείωσε "η "νέα αυτή τάξη" είναι η σύγχρονη ιμπεριαλιστική οργάνωση σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ως σκοπό την υποταγή όλων των λαών για την εξασφάλιση και μεγιστοποίηση των κερδών του διεθνούς κεφαλαίου σε βάρος τους".

Ο Ε. Μαχαίρας με έμφαση εξέφρασε την πίστη του ότι αυτή τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη των οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών οι λαοί θα την ανατρέψουν. "Η ανθρωπότητα - ήταν η φράση του - θα απαλλαγεί από τους εγκληματίες πλανητάρχες και από τις διεθνείς συμμορίες τους και θα ανοίξει το δρόμο για ένα ειρηνικό και καλύτερο μέλλον". Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη δράση του φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού κατά του βρώμικου πολέμου, υπογράμμισε ότι "ήταν ενσυνείδητη ηκαταδίκη της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και εκείνη που εγκαίρως είχε αποκαλύψει το πραγματικό τους πρόσωπο και τους εγκληματικούς σκοπούς τους ήταν η ΕΕΔΥΕ, που ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα". Ιδιαίτερα επικριτικός - και δικαίως - ήταν για τη δράση οργανώσεων όπως η "Γκρίνπις" και η Διεθνής Αμνηστία, που σώπασαν επιδεικτικά.

Να χτιστεί το αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό

Στη δική του εισήγηση, ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,αφού υπογράμμισε την κρίσιμη περίοδο που διεξάγεται το συνέδριο, με τον βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, με έμφαση τόνισε "από το βήμα του συνεδρίου, εξ ονόματος του λαού μας, διακηρύσσουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό γιουγκοσλαβικό λαό. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που σε "άνιση μάχη και αγώνα" πλήρωσαν με τη ζωή τους το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι" και πρόσθεσε "οι θυσίες που έγιναν όχι μόνο δεν πήγαν χαμένες, μα θα δώσουν δύναμη και μεγαλύτερο πείσμα στους λαούς στον αγώνα τους κατά του ιμπεριαλισμού".

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ επανέλαβε τη βεβαιότητα του κινήματος ειρήνης ότι οι λαοί θα ανατρέψουν τη βαρβαρότητα και θα τσακίσουν τον ευρωατλαντικό φασισμό και αναφέρθηκε στην κατάσταση του παγκόσμιου κινήματος και τη δράση της Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θέλουμε να σημειώσουμε πως παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, σε όλες τις ηπείρους, τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα ειρήνης άρχισαν άλλα να εμφανίζονται, άλλα να κινητοποιούνται σημαντικά. Μέσα από αντιφάσεις, από ιδεολογικές διαφωνίες, συγκρούσεις διαμορφώνεται το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Η οργάνωσή μας με συνέπεια και σταθερότητα όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε στο μέτρο των δυνάμεών της σ' αυτό τον τομέα. Μέσα στις αντιξοότητες που γέννησε η προσωρινή κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, η δράση των κινημάτων που είχαν αυταπάτες ή υποχώρησαν, η ΕΕΔΥΕ σε διεθνές επίπεδο δε σταμάτησε να προβάλλει την ανάγκη του αγώνα κατά του εχθρού του ειρηνικού μέλλοντος της ανθρωπότητας". Επίσης σημείωσε ότι ιστορικό γεγονός για το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης θα αποτελέσει, τον επόμενο χρόνο, η πραγματοποίηση του Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ, που θα γίνει στην Αθήνα.

Αναλυτικά αναφέρθηκε ο Θ. Παφίλης στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που ανατρέπει τις βασικές αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, διευκρινίζοντας για άλλη μια φορά ότι "ο αγώνας κατά της ύπαρξης και δράσης του ΝΑΤΟ είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για την ειρήνη και κατά συνέπεια η στάση απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα αποτελεί κριτήριο που τοποθετεί οργανώσεις και άτομα στο πλάι ή απέναντι από το κίνημα ειρήνης". Επίσης σημαντική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία "έριξε τη μάσκα της ΕΕ" και απέδειξε ότι "οι βάσεις στις οποίες στηρίχτηκε η ΕΕ είναι εκείνες που οικοδομούν την επιθετική, ιμπεριαλιστική Ευρώπη των πολυεθνικών του πολέμου, της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας".

Σχετικά με τη δουλιά που πρέπει να αναπτύξουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές και η οποία πρέπει σημαντικά να βελτιωθεί, ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ επικέντρωσε συνοπτικά στα εξής: Στην ανάγκη η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης να στρέψουν την προσοχή τους στην ενημέρωση του λαού, να τον καλέσουν σε συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ και ταυτόχρονα μπορεί και πρέπει να γίνουν επιμέρους συσπειρώσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος, να αναπτυχθούν Επιτροπές Ειρήνης στο χώρο της εργατικής τάξης, να ενισχυθεί η παρέμβαση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ώστε να διαμορφωθεί σε μια πλατιά νεανική οργάνωση με πολύμορφες δραστηριότητες. Η παρουσία της ΕΕΔΥΕ, στους μεγάλους κοινωνικούς λαϊκούς αγώνες, να συνεχιστεί (όπως το έκανε στις αγροτικές, εκπαιδευτικές και εργατικές κινητοποιήσεις). Τέλος ο Θ. Παφίλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η δράση του κινήματος ειρήνης μπορεί να απλωθεί, ώστε "το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα να συμβάλει στη δημιουργία της εναλλακτικής λύσης, του αντίπαλου δέους. Του μεγάλου εκείνου μετώπου που θα συσπειρώνει όλα εκείνα τα κινήματα που αντιμάχονται σήμερα και θα ανατρέψουν αύριο τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη".

Επίσης στη χτεσινή πρώτη μέρα έγινε εισήγηση για τα οργανωτικά της ΕΕΔΥΕ, από τον οργανωτικό της Γραμματέα, Γρηγόρη Πετρόπουλο και ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των συνέδρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ