Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επιχείρηση κατασυκοφάντησής τους, με αφορμή τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό τους

Ακόμα και τον προσκείμενο σ' αυτή, "φιλικό" της Τύπο, επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις και να προχωρήσει στη διάλυση της ΔΕΗ και στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Ετσι με πρωτοσέλιδο τίτλο χτες η εφημερίδα "ΕΞΟΥΣΙΑ", παρουσιάζοντας στοιχεία της μελέτης της διεθνούς εταιρίας Price Waterhouse Cooper επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος, καλώντας την κυβέρνηση "Πουλήστε τη ΔΕΗ για να "σωθούν" οι εργαζόμενοι", εννοώντας να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα για να καλυφθεί η ασφαλιστική υποχρέωση της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ασφαλιστική υποχρέωση, την οποία η εν λόγω εφημερίδα την αποκαλεί ως "έλλειμμα".

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκάλεσε αντιδράσεις στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της ΔΕΗ. Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, εκφράζει τη διαμαρτυρία του για το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι "άλλοι είναι οι στόχοι όσων διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες" και επισημαίνει:

Τα 3,3 τρισεκατομμύρια δραχμές του ασφαλιστικού, δεν είναι έλλειμμα, αλλά πρόκειται για υποχρεώσεις που ενσωματώθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία της Επιχείρησης από εισφορές των εργαζομένων από το 1966, χωρίς η ΔΕΗ να καταβάλει καμία εισφορά στον ασφαλιστικό φορέα.

Οι εργαζόμενοι δε ζητούν να ξεπουληθεί η ΔΕΗ, για να αναλάβει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Ν.4491/66, όταν από αυτή την πρωτοποριακή Ασφαλιστική Σχέση η ΔΕΗ κατασκεύασε έργα και επωφελήθηκε το κοινό συμφέρον, αφού απέφυγε επαχθέστατους δανεισμούς για να βγάλει το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν καμία προνομιακή μεταχείριση (το δημοσίευμα κάνει λόγο για περικοπές προνομίων), όταν είναι γνωστό ότι ισχύουν οι παροχές που εφαρμόζονται σε όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.

Την έντονη δυσφορία του για το επικείμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ που σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε:

  • Να καταγγείλει την Price Waterhouse Cooper, διότι δεν ακολούθησε το "ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ" της διακήρυξης, ως η συμβατική της υποχρέωση, με αποτέλεσμα το πόρισμα της μελέτης να ικανοποιεί εντολές της διοίκησης της ΔΕΗ και της κυβέρνησης.
  • Να επαναλάβει για μια ακόμα φορά τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα, δηλαδή διατήρηση της Ασφάλισης στον εργοδότη, κατοχύρωση και απεικόνιση της περιουσίας του Φορέα Ασφάλισης και εξασφάλιση των εγγυήσεων του άρθρου 35 του Ν.4491/66 κλπ.
  • Να δηλώσει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια, για να διασφαλίσει την περιουσία του ασφαλιστικού φορέα, που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, προκειμένου να προστατεύσει τις 60.000 οικογένειες συνταξιούχων και εργαζομένων της ΔΕΗ, από το μαρασμό και την επαιτεία που διαγράφουν οι διαφαινόμενες μεθοδεύσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ