ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΝΤΡΑΣ.-
Σκληρές ολονύχτιες μάχες διεξάγονταν, χτες, στην οροσειρά των Ιμαλαϊων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αντεπίθεση του ινδικού στρατού, που προσπαθεί να ανακαταλάβει όλες τις βουνοκορφές και να διώξει από το ινδικό Κασμίρ τους εισβολείς. Παράλληλα με τις σφοδρότατες και πολύνεκρες συγκρούσεις σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προσπάθειες διπλωματικής προσέγγισης ανάμεσα στο Νέο Δελχί και στο Ισλαμαμπάντ, οι οποίες, όμως, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι παραμένουν άκαρπες.
Σφοδρή αντεπίθεση εξαπέλυσε ο ινδικός στρατός κατά των εισβολέων στο ινδικό Κασμίρ και, όπως έγινε γνωστό από ινδικές στρατιωτικές πηγές, μετά από πολύωρες μάχες ανακατελήφθη το ύψωμα 4.700, που βρίσκεται σε 15.500 πόδια ύψος, και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Γραμμή Ελέγχου, που διχάζει το Κασμίρ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, επλήγησαν 13 θέσεις των εισβολέων, ενώ υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 3 Ινδοί αξιωματικοί, 20 στρατιώτες και 25 εισβολείς.
Πολλοί από τους νεκρούς δεν έγινε εφικτό να περισυλλεγούν, καθώς οι μάχες συνεχίζονταν, χωρίς σταματημό, και, όπως επιβεβαίωναν δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή, τα ινδικά στρατεύματα ενισχύονταν διαρκώς, προκειμένου να κρατήσουν τις νέες τους θέσεις. Η ανακατάληψη του υψώματος 4.700 φέρνει τον ινδικό στρατό ένα βήμα πιο κοντά στην κομβική κορυφή της Τίγρης, 16.500 πόδια, μετά την κατάληψη της οποίας θα ελέγχει πλήρως τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής Λαντάκχ, που αποτελεί και τη μοναδική οδική αρτηρία ανεφοδιασμού του βορείου Κασμίρ. Επιπλέον, ο ινδικός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς κατοίκων, σύμφωνα με τους οποίους Ινδοί στρατιώτες σφαγίασαν 17 κατοίκους σε μουσουλμανική περιοχή της επαρχίας.
Παράλληλα με τις συγκρούσεις, σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγιέ και ο Πακιστανός ομόλογός του Ναουάζ Σαρίφ, όπως γνωστοποίησε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις αλλεπάλληλες συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μέση λύση και το Νέο Δελχί επιμένει ότι για να αρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι εισβολείς από το ινδικό έδαφος. Ο Σαρίφ είχε, χτες, συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία κατά τη διάρκεια ολιγοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πεκίνο.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Κινέζο Πρόεδρο Ζου Ρονγκί και με τον Πρόεδρο της Βουλής Λι Πενγκ, αλλά φαίνεται ότι απέτυχε να αποσπάσει την υποστήριξη της συμμάχου Κίνας στην πρόταση για παραπομπή της διαμάχης στον ΟΗΕ και διεξαγωγή δημοψηφίσματος για οριστική επίλυση του καθεστώτος στο Κασμίρ. Η κινεζική ηγεσία κάλεσε και τις δύο πλευρές να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις και αρκέστηκε να εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας Τζορτζ Φερνάντες, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και εκτιμούσε ότι δεν είναι διόλου απίθανο μία τόσο "ανεύθυνη ηγεσία, όπως αυτή του Πακιστάν, να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Πεκίνο και ανιχνεύει όλες τις πιθανότητες αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ανάληψη μεσολαβητικής πρωτοβουλίας.